Koji su najtraženiji estetski zahvati u Hrvatskoj i koja im je cijena?

Estetske se operacije rade s ciljem da ljepše izgledamo i da se bolje osjećamo u vlastitoj koži tj. u svrhu povećanja samopouzdanja. A koje se najučestalije izvode u Hrvatskoj i koja im je cijena doznajte u nastavku

LIPOSUKCIJA

Cijena: 15.000 kn (jedna zona)

Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Uspješno uklanja nakupine masnog tkiva i ublažava celulit na mjestima na kojima to nije moguće postici na drugi način, a rezultat je promjena konture (siluete) tijela. Dijelovi tijela na kojima se najčešće radi, kako kod žena tako i kod muškaraca, jesu abdomen, bokovi, nadlaktice, bedra, potkoljenice i stražnjica. Liposukcija nije tretman za smanjenje težine, nego metoda koja služi preoblikovanju pojedinih dijelova tijela koji nisu proporcionalni. Efekti su odmah vidljivi zbog čega je vrlo popularna. Dobri kandidati su žene i muškarci stariji od 18 godina, normalne tjelesne težine, elastične kože i s nakupinama masnog tkiva na specifičnim dijelovima tijela. Ovo je sigurna kirurška metoda, s vrlo niskim postotkom mogućih komplikacija, a izvodi se pod općom anestezijom. Prvo se napravi mali rez kako bi se stavila kanila te se suvišno masno tkivo odstranjuje aparatom za usisavanje masti. Poslije zahvata pacijent ostaje na promatranju i, čim se stanje stabilizira, odlazi kući. Poslije zahvata potrebno je šest tjedana nositi odjeću koja čvrsto prianja uz tijelo. Postoperativni oporavak je relativno brz, no ožiljak i oteklina mogu biti prisutni šest mjeseci do godinu dana.

POVEĆANJE GRUDI

Cijena: 22.000 do 27.000 kn (ovisno o vrsti implantata)

Kirurško povećanje grudi druga je najpopularnija estetska operacija. Poliklinika Bagatin jedina u regiji ima fotostimulator koji prije operacije u 3D simulaciji klijenticama može pokazati kako će izgledati nakon zahvata. Operacija traje dva do tri sata i izvodi se pod općom anestezijom. Tijekom zahvata rez se radi ispod grudi u prirodnoj brazdi dojke, oko donjeg ruba bradavice ili ispod pazuha. Implantati punjeni silikonskim gelom postavljaju se ispod tkiva dojke ili ispod mišića, a najčešće djelomično ispod žlijezde i ispod mišića, ovisno o tome koja veličina ili oblik se želi dobiti. Nakon zahvata četiri tjedna nosi se kompresivni grudnjak kako bi se smanjila oteklina i zadržao implantat na mjestu gdje je postavljen. Normalnim aktivnostima klijentice se vraćaju za dva do tri tjedna, a većim naporima nakon šest tjedana. Potrebno je slijediti upute kako bi oporavak bio što kraći.

KOREKCIJA NOSA

Cijena: 16.000 kn

Rinoplastika ili korekcija nosa zahvat je kojim se rješavaju estetski i funkcionalni problemi nosa, poput izbočene nosne pregrade, grbavog nosa ili devijacije septuma. Danas se nos ne promatra izolirano, nego se nastoji dovesti u optimalan odnos sa strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo. Operacijom se uspješno rješavaju grba na dorzumu, krivi, predug ili prekratak nos, široka nosna piramida, nosni vršak koji je nepravilan, preširok ili izrazito uzak nos, asimetrične ili preširoke nosnice itd. Operacijom se mogu oblikovati i koštane i hrskavične strukture nosa. Treba istaknuti to da je nos jednim dijelom već određen svojim početnim oblikom i dimenzijama. Preradikalna redukcija nosnih struktura ne preporučuje se jer može oslabiti temeljni potporanj nosa. Operacija, tijekom koje je pacijent pod općom anestezijom, traje 2-4 sata. Sedam do deset dana nakon operacije pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima, no treba izbjegavati veće tjelesne napore i kontaktne sportove jer ozljeda nosa u postoperativnom tijeku može uzrokovati novi deformitet nosa.

DERMALNI FILERI I BOTOKS

Cijena: 2500 do 3000 kn (pojedinačni zahvat)

Dermalni hijaluronski fileri u posljednjih su deset godina postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora na licu. Hijaluronska kiselina ključna je molekula u procesu starenja kože i odgovorna je za elastičnost i potpornu funkciju, odnosno visokoelastična svojstva kože. Starenjem se ona progresivno smanjuje, Lisapa su hijaluronski fileri rješenje za zadržavanje prirodnog izgleda. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama postiže se zapravo efekt liftinga lica – licu se vraća izgubljeni volumen, popunjavaju se brada i obrazi, povećava ili vraća izgubljeni volumen usnica i popunjavaju se bore i borice na licu. Dermalni fileri pružaju izvrsne rezultate i kod smanjenja jako izraženih tamnih podočnjaka. Njihov učinak traje i do 15 mjeseci za usne i bore na licu, a do 18 mjeseci za izgubljeni volumen. Pažljivo i precizno apliciran u optimalnim količinama, botoks blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje botoksa lokalizirano je na mjesta na koja je injiciran. Tretman je gotovo bezbolan, a učinak traje od četiri do šest mjeseci. Može se ponavljati neograničen broj puta u određenim vremenskim razmacima bez straha za zdravlje. Najčešće se koristi za uklanjanje horizontalnih i vertikalnih bora sa čela (bore mrštenja, iznad korijena nosa, između obrva i sitnih bora s vanjske strane očiju – tzv. bora smijalica).

KOREKCIJA OČNIH KAPAKA

Cijena: 13.000 kn (za gornje i donje kapke)

Suvišak kože i masno tkivo na očnim kapcima mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom koji se naziva blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka. Blefaroplastika uklanja efekte starenja, korigira spuštene kapke, eliminira vrećice ispod očiju i rješava pretjerano izražene nabore. Korekcija očnih kapaka jedan je od najčešćih zahvata pomlađivanja i spada u male, ali djelotvorne estetske zahvate. Korekcija se najčešće izvodi pod lokalnom anestezijom, ali se može raditi i pod općom. Pristup masnom tkivu gornjeg i donjeg kapka omogućuju rezovi koji prate prirodne nabore i linije. Otoci masnog tkiva iz kapaka reduciraju se ili preusmjere, mišići se reduciraju i višak kože izreže. Pažljivo šivanje osigurava gotovo neprimjetne ožiljke. Šavovi se odstranjuju četiri do sedam dana nakon operacije. Oporavak traje 10 do 14 dana, a za to vrijeme pacijent može imati pojačano stvaranje suza i/ili osjećaj stranog tijela u očima. Modrice i otekline nestaju u roku od 14 dana.

Foto: Profimedia

Komentari