Koju metodu depilacije odabrati?

To nam je, složit će se većina žena, jedan od najmanje dragih tretmana koje činimo za ljepotu, no za koji se postupak odlučiti i je li trajna depilacija doista i trajno rješenje?

Vosak, depilacijske trake, britvica, razni aparati, trajna epilacija… Sve su to načini kojima se žene rješavaju neželjenih dlačica. Bilo da ih uklanjamo u kućnoj radinosti ili odlazimo u kozmetičke salone, depilacija nam je, složit će se većina žena, jedan od najmanje dragih tretmana koje činimo za ljepotu. Toga su svjesni i oni koji žive od ‘naše nevolje’ (dlakavosti), pa postoji cijeli niz tretmana različite cijene, ali i kvalitete koji jamče (trajno) uklanjanje dlačica. Posljednjih godina osobito je popularno trajno uklanjanje dlačica. Depilirate se jednom i mirni ste cijeli život! Je li to baš tako?

Stručnjaci uglavnom savjetuju epilaciju kao trajnu metodu uklanjanja dlačica jer na taj način dugoročno najmanje štetimo koži, a rezultati su dulje prisutni (kod nekih metoda i doživotno). Prije nego se osoba odluči na neku metodu trajnog uklanjanja, treba obaviti razgovor s dermatologom te nakon pregleda, odabrati metodu koja je za nju najbolja.

Mnogi misle da trajna metoda doista znači da smo mirni do kraja života što se dlačica tiče. No mnogo je faktora koji utječu na uspjeh ove metode, tj. na održavanje korijena dlake živim, pa samo ‘najagresivnije’ metode poput lasera mogu doista trajno promijeniti korijen dlake. Tretmani se izvode u kurama i zahtijevaju strpljenje i vrijeme kako bismo dobili željeni rezultat. Definitivno je da ovi tretmani trajno mijenjaju dlačice. Čak i ako ponovno rastu, vrlo su tanke i nježne, gotovo neprimjetne, pa se depilacija britvicom ili nekom drugom metodom treba izvoditi vrlo rijetko. Oni koji nisu toliko ‘ekstremni’, srećom mogu odabrati različite druge metode koje jamče glatku kožu.

Problemi s venama i kapilarama

Vrući vosak i vruće paste nikako nisu dobar izbor za žene koje imaju izražene vene i kapilare. Čak i svaka mehanička manipulacija u smislu povlačenja daje mogućnost stvaranja novih kapilara i pogoršanja izgleda postojećih. Njima se preporučuje kratkotrajna metoda uklanjanja dlačica britvicom.

Prije depilacije…

Preporučljivo je pripremiti kožu tako da je zaštitimo od isušivanja hidratantnim losionima za suhu kožu kako bi dobila dodatni zaštitni lipidni sloj. Osobito se to odnosi na žene koje se depiliraju voskom ili šećernom pastom jer se tim metodama s površine mehanički skidaju stanice i lipidni zaštitni sloj.

Nakon depilacije…

Kožu bi trebalo njegovati dermatološkim preparatima s ureom (od 4 do 10%) jer tako preveniramo urastanje dlačica, što je također velik problem. Ako osoba ima preosjetljivu kožu te joj se nakon depilacije pojavljuju crvene točkice i/ili jače crvenilo kože, preporučuje se njega s umirujućim kremama na bazi minerala kako bi reakcija što brže prošla i kako ne bi došlo do superinfekcije.

Komentari