Kosa kao pokazatelj stanja našeg zdravlja

Lijepa i njegovana kosa znak je dobrog zdravlja, no što ako imamo problema s cvjetanjem vrhova, ako nam kosa pojacano opada ili je lomljiva i bez sjaja? Ponekad je ‘krivac’ pogrešna njega kose, a nekad iza svega stoji neki zdravstveni problem...

Kosa je poput barometra koji nam ukazuje da s našim zdravljem nešto nije u redu i da bismo trebali obratiti pozornost na nju i naše zdravlje. Možda je nedostatak vitamina, željeza, pretjerano izlaganje suncu ili neki ozbiljniji hormonski poremećaj uzrok opadanju ili lomljivoj kosi. Uz najčešće probleme s kosom poput peruti, sijede kose ili promjene boje, postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je došlo do nekog poremećaja u našem organizmu.

Zašto kosa gubi sjaj i lomi se

Ako ste primjerice primijetili da vam kosa pojačano opada, problem je možda povezan s nedostatkom vitamina ili hormonskim poremećajem. A možda ipak kosu prejako stežete gumicama ili kopčom. Sumnjamo da volite da vas netko navlači ili čupa za kosu, stoga se nemojte ni prema vlastitoj kosi ponašati kao prema strancu. Redovita masaža tjemena i korijena kose pospješit će cirkulaciju, a time i ojačati korijen kose. Kao posljedica povećane poroznosti vlasi, kosa za vrijeme suhog vremena postaje neposlušna i naelektrizirana i leti na sve strane. S druge strane, kada je vlažno vrijeme, kosa otužno visi ili je neuredna ako je prirodno imalo sklona kovrčanju. U bilo kojem slučaju, s kosom ne znate što biste i nikako je ne možete ukrotiti? Dokazano je da kosa gubi sjaj ako pretjerujete s umjetnim bojama ili sunčanjem. Preporučuje se zato izbjegavati prečesto bojenje, a u slučaju vremenskih neprilika zaštititi je kapom ili maramom. Kosu tretirajte i njegujte ciljanim sredstvima za obojenu kosu.

Gubitak vlage i cvjetanje kose

Pretjerano pranje ili izlaganje sunčevim zrakama te bojenje također utječe na slabljenje kose. Posebno ako pritom još upotrebljavate grijanje uvijače, haubu ili električne škare za uvijanje. S time je povezan i gubitak vlage u strukturi kose, zbog čega ona postaje lomljiva. Ako vam ne pomognu vitaminski preparati, provjerite rad crijeva jer su lomljive vlasi posljedica bolesti probavnog sustava.
Cvjetanje vlasi je najčešći vidljivi znak naše nebrige o zdravlju kose. Pojavljuje se kao posljedica neredovitog odnosno rijetkog šišanja. Kosa se mora redovito šišati da bi se ‘oporavila’, a stručnjaci savjetuju da se suha i kombinirana kosa šiša barem svakih šest mjeseci, a masna ili normalna kosa svaka tri mjeseca. No ako redovito šišanje ne pomaže, onda je možda uzrok vaših problema nepravilna prehrana. Stoga se ‘naoružajte’ voćem i povrćem, počnite konačno piti dvije do tri litre vode na dan i pazite da se hranite u otprilike isto vrijeme.

Perut, tamnjenje kose i sijede vlasi

Perut je jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo, a uzročnik je mikroskopska gljivica koja se naseli na kožu glave. Jedini način na koji se možemo boriti protiv nje su šamponi protiv peruti, ali ako primijetite da imate masnu perut i beživotnu kosu, vrijeme je da se naručite na pregled kod gastroenterologa, jer je u pozadini vjerojatno poremećaj rada debelog crijeva ili bolest žučnih putova. Osobe koje imaju nedostatak željeza u krvi ili su anemične vjerojatno su primijetile kako im kosa mijenja boju, odnosno s vremenom postaje tamnija. S druge strane, rano pojavljivanje sijedih vlasi može biti povezano i s radom štitne žlijezde. To znači da biste iz vaše prehrane trebali izbaciti pretjeranu upotrebu soli i kiselu hranu te izbjegavati stresne situacije.

Komentari