Moć kapljica eteričnih ulja koje život čine ljepšim

Ona oplemenjuju i opuštaju tijelo, vidaju emocije, uljepšavaju i regeneriraju kožu i još puno više od toga... Kako biste maksimalno iskoristili moć suptilnih kapljica eteričnih ulja, otkrijte ritam njihova djelovanja!

Aromaterapija je po svojoj prirodi holistička metoda iscjeljivanja koja promatra osobu na svim razinama: fizičkoj, duhovnoj, mentalnoj i emotivnoj, ‘vodeći brigu’ o životnom stilu svake osobe, načinu prehrane, zdravstvenom stanju… Njezine blagodati sve veći značaj dobivaju upravo u modernom dobu jer otklanja uzroke neravnoteže u organizmu i daje prednost prevenciji, održavanju zdravlja i ravnoteže čitavog tijela i duha. Ona oplemenjuje i opušta tijelo, smiruje duh, vida emocije, bistri nejasne misli i još puno više od toga… A sve to preko malenih ali iznimno moćnih kapljica eteričnih ulja koja uljepšavaju naš život na mnogo načina!

Jeste li jutarnji ili večernji tip?

Dobro je poznato kako naše tijelo ima svoj ritam, a ako ga pratimo i osluškujemo, blagotvorni učinci aromaterapije mogu biti dvostruko učinkovitiji. Ako eterična ulja podijelimo prema dobu dana, onda ujutro treba koristiti stimulirajuća, razbuđujuća i osvježavajuća ulja poput ružmarina, bosiljka, limuna i eukaliptusa a popodne i navečer ulja umirujućeg djelovanja poput lavande, bergamota, cedra, ylang ylanga. Ujutro kapnite malo ulja ružmarina, limuna ili bosiljka na rukavicu za tuširanje i energično istrljajte cijelo tijelo – super je za razbuđivanje! Ista ulja možete kapnuti i u mirisnu svjetiljku na radnom mjestu kako biste poboljšali koncentraciju i zaštitili se od stresa. U popodnevnim satima kapnite 4 kapi eteričnih ulja mandarine i geranija u mirisnu svjetiljku i uživajte u dobrom raspoloženju bez nervoze i napetosti u okrilju vlastitog doma.

Izbor prema godišnjem dobu

U jesen nam je koža dehidrirana, dijelom zbog izlaganja suncu tijekom ljeta, dijelom zbog promjene sezone pa je dobro koristiti eterična i biljna ulja koja hrane kožu i vraćaju joj elastičnost i sjaj: eterično ulje sjemenki mrkve, bazno ulje mrkvinog macerata i maslinovo ulje. Prva dva su bogata beta-karotenom, a u kombinaciji s maslinovim uljem preporučuju se za intenzivnu njegu kože, posebno u masaži.

Zimska eterična ulja poput cimeta, klinčića i naranče izvrsno zagrijavaju tijelo i opuštaju, a vrlo učinkovita su upravo u tretmanima za bolju cirkulaciju tijela, odnosno protiv celulita i viška kilograma. Naravno, preporučuju se i stoga jer zagrijavaju tijelo, njeguju i štite nas od prehlade. Proljeće je ‘rezervirano’ za čišćenje organizma pa se tada koriste ulja koja pospješuju probavu i oslobađaju višak štetnih tvari i toksina iz tijela: borovica, čempres, ružmarin, lovor, geranij, kadulja, timijan. Za olakšavanje alergijskih tegoba preporučuje se njemačka kamilica u kombinaciji s lavandom i to u svjetiljci, kupki ili masaži. Najizraženiji predstavnici ‘ljetnih’ eteričnih ulja su metvica i citronela; osvježavaju i ‘rashlađuju’ prostor i čuvaju nas od najezde komaraca i drugih insekata. Kap ulja metvice u losionu nakon sunčanja snižava temperaturu i osvježava.

Najbolja ulja za kožu

Mješavine eteričnih ulja i biljnih baznih ulja nude vrlo učinkovito rješavanje različitih kožnih tegoba. Eterična ulja svojim djelovanjem se uzdižu iznad pukog rješavanja fizičkih simptoma – ona djeluju holistički, odnosno tretirajući kožu istodobno utječu na raspoloženje te na način razmišljanja, vraćajući u ravnotežu naše tijelo i duh. Za razliku od sintetskih proizvoda, potpuno su kompatibilna s našom kožom pa su tretmani s eteričnim uljima daleko više od samog tretiranja površine kože. Među najpopularnijim eteričnim uljima su lavanda (primjenjuje se za sve kožne probleme), smilje (djeluje protuupalno i stimulira stvaranje novih stanica), kamilica (ima protuupalno djelovanje i savršena je za njegu osjetljive, kuperozne i suhe kože), ružmarin (stimulira regeneraciju stanica kože, metaboličke funkcije i eliminaciju toksina)…

Komentari