Njega od meda i mlijeka

Čarobnu kombinaciju meda i mlijeka možemo naći u brojnim kupkama, šamponima i drugim kozmetičkim preparatima, no možete ih pripremiti sami, kod kuće

Ljekovita svojstva meda

Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivijih namirnica. Osim glukoze i fruktoze, u medu možemo pronaći i saharozu, oligosaharide, proteine i pojedine aminokiseline, ali i razne enzime. Udio vitamina u medu razlikuje se s obzirom na vrstu, ali sigurno pripada namirnicama koje obiluju vitaminima. Od mineralnih tvari u medu ćemo pronaći željezo, bakar, fosfor, kalcij, kalij i druge, dok je udio vode obično oko 16-20 posto. Med ne sadrži komponente lipida (masti) pa je zbog svih svojih sastojaka fantastično učinkovit i pripisuju mu se razna ljekovita svojstva: poboljšava rad metaboličkog sustava, potiče umnu i fizičku aktivnost, poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav, djeluje antiseptički pa je kao takav izvrstan i za vanjsku upotrebu (primjerice, za zacjeljivanje rana, opeklina, liječenje akni i drugo).

Detoksikacija organizma

Osim toga, med poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizmu (lijekovi, mineralne tvari i slično), a zbog antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma. Zbog izvrsne hidratantne osobnosti med je vrlo čest sastojak u kremama, losionima za čišćenje, balzamima ili šamponima za kosu. Osim toga, med djeluje umirujuće i ne izaziva iritacije pa je kao stvoren za njegu osjetljive i nježne kože. Napravite sami kod kuće blagotvornu masku za suhu kožu. Pomiješajte nekoliko kapi maslinova ulja s pola banane narezane na kolutiće i čajnom žličicom meda. Dobro promiješajte i držite na licu do pola sata. Osjetit ćete kako vam se koža hidratizira te lagano opušta.

Med potiče stvaranje AHA kiselina

Cijeli je niz iznimno važnih činjenica koje med stavljaju na vrh upotrebljivosti u kozmetici, a jedna od najvažnijih je i ta da on potiče stvaranje AHA kiselina koje su osnova mnogih krema i preparata. Alfahidroksilne kiseline osim što hidratiziraju kožu, potiču je na obnavljanje tako da se rješavaju izumrlih stanica i stvaraju nove. Med je izvrstan kao dezinficirajuće sredstvo pa je idealan i za njegu problematične odnosno aknaste kože. Imate li još uvijek problema s aknama, probajte masku od meda koja će dubinski djelovati i očistiti kožu. Pomiješajte jedan kvasac, par kapi limuna, dvije-tri kapi mlijeka i jednu čajnu žličicu meda. Dobro promiješajte i nanesite na lice te držite petnaestak minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Čarobna njega iz mlijeka

S druge strane, mlijeko je najvažniji izvor kalcija, ali sadrži i znatne količine proteina, ugljikohidrata (laktoza), mliječnih masti, minerala, vitamina i enzima. Vitamini topljivi u mastima: A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Zahvaljujući odavno prepoznatom ljekovitom i kozmetičkom potencijalu meda i mlijeka, i u domaćoj ‘radinosti’ često nastaju prekrasni mirisni pripravci koji koži vraćaju prirodnu masnoću, vlažnost i sjaj. Istodobno kožu čine nježnom na dodir, podatnom, lijepom i zdravom. Savršen spoj visokovrijednih voćnih i grožanih šećera, vitamina grupe B, elemenata u tragovima i  avonoida u medu te minerala, vitamina i bjelančevina u mlijeku garancija su savršeno opuštajućeg i njegujućeg djelovanja. Stoga će i odabir bilo koje kreme, šampona ili losiona biti siguran pogodak.

Komentari