Opasnosti jeftinih i nestručnih metoda pomlađivanja

Popularnost dermalnih filera koji bolje i brže od ikakvog seruma ili kreme ‘brišu’ znakove starenja dovela je do procvata crnog tržišta pa se ovi zahvati izvode u kozmetičkim salonima, zubarskim ordinacijama, pa čak i na privatnim zabavama. Kako prepoznati ‘mutna posla’?

Kako izgledati što mladolikije, opsesija je mnogih žena pa se u toj bespoštednoj borbi nerijetko skrene s pravog puta. Nekoliko je tipičnih pogrešaka koje žene čine, no najčešća je gubitak osjećaja za ‘pravu mjeru’ pa pretjeraju – što u količini zahvata, što u dobnoj granici do koje se žele ‘spustiti’. Što su to dermalni fileri o kojima se toliko priča? Oni popunjavaju bore i u kratkom vremenu vidno pomlađuju lice. Upravo brzina ovog zahvata i rezultati kojima ne mogu parirati efekti korištenja bilo koje kreme ili seruma, glavni su razlozi što je ovaj tretman postao iznimno popularan. U kombinaciji s botoxom, filerima se nastoji zaustaviti starenje, tj. omekšati grube crte lica, popuniti bore i usnice te podignuti obraze. No uz razvoj navedenih metoda, raste i divlje tržište na kojem svoje mjesto nalaze nestručne osobe kojima je na prvom mjestu zarada i koje bacaju sjenu na struku. Zahvati se – vjerovali ili ne – izvode u stražnjim sobama kozmetičkih salona, zubarskim ordinacijama, kućnim posjetima ili čak na zabavama! Najveći problem je u tome što se nestručna osoba teško može prepoznati na prvi pogled, prije negoli je šteta učinjena. Dr. Nikola Milojević, vlasnik Poliklinke Milojević otkriva finese zahvaljujući kojima svatko može prepoznati ‘mutna posla’.

Preniska cijena – razlog za sumnju

‘Alarmi se moraju upaliti ako netko aplicira botox ili zahvate filerima u, primjerice, frizerskom salonu ili neadekvatnom prostoru koji nije registrirana medicinska poliklinika ili ordinacija. Važno je prepoznati nestručnu osobu unaprijed, treba tražiti reference, preporuke i informacije na internetu kojih u moderno doba ima napretek’, pojašnjava jedan od naših najrespektabilnijih plastičnih kirurga.
Bitan pokazatelj koji govori da se radi o ‘mutnom poslu’ jest i cijena dermalnih filera. Ako se ona kreće oko 700 kuna, znajte da se ne radi o provjerenom porijeklu filera niti se radi o educiranom liječniku koji ima licencu.

‘Ako ampula filera u nabavnoj cijeni liječnika košta oko 1000 do 1300 kuna, kako onda ona može biti tako jeftina i prodavati se zajedno s cijenom usluge za svega 700 kuna?’ pita se dr. Milojević i pojašnjava što se krije iza primamljivo niske cijene. ‘Razlozi su mnogi, od lažnih filera, razvodnjenih rezultata ili je sve jednostavno ‘navlakuša’za neiskusne’, upozorava. Dodaje kako su, nažalost, rezultati nakon zahvata puno jasniji pokazatelj je li posao odradio stručnjak ili nelicencirana osoba.

‘Spuštene obrve, prezategnuto lice, napumpani obrazi ili ‘pačja’ usta znak su da doktor nema stručnosti ni iskustva’, kaže i naglašava kako će profesionalci postići suptilne rezultate pomlađivanja. Uz nabrojene loše posljedice, u manjem broju slučajeva dolazi do teških oštećenja živaca ili arterije, a te su posljedice ozbiljne i trajne. Dobra vijest je da je u većini situacija moguće popraviti štetu i sanirati je. ‘Kod pretjeranog botoxa potrebno je samo pričekati da efekt splasne, strpjeti se dva do tri mjeseca, no ima i metoda kojima se to može ubrzati. Kod loše injektiranog dermalnog filera može se koristiti prirodni enzim hijaluronidaza, kojim se loš filer može otopiti i maknuti, makar je ponekad samo potrebna snažna medicinska masaža. Ako je lice neproporcionalno tretirano (npr. nejednake usne) dodavanje filera postiže odlične rezultate’, pojasnio je proceduru dr. Milojević.

Kakve su kazne?

Iako je po procvatu crnog tržišta teško vjerovati da pravila i kazne u našoj državi postoje, Hrvatsko društvo za plastičnu rekonstrukciju i estetsku kirurgiju propisuje jasne uvjete tko smije, a tko ne aplicirati dermalne filere i botox. Prof. dr.sc. Zdenko Stanec iz HDPREK-a kaže kako su pravila tu, jer iako se radi o injekcijskim metodama koje se izvode na površinskoj lokalnoj ili provodnoj anesteziji, moguće su velike komplikacije. Zbog toga je za rad s takvim tehnikama potrebno dobro poznavati anatomiju lica.‘Postoje specijalizacije koje nakon detaljne edukacije formiraju liječnike spremne za rad s filerima i botoxom. Prvenstveno se radi o specijalistima plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije koji jedini imaju specijalizaciju za estetsku kirurgiju. Tu su i specijalisti maksilofacijalne kirurgije koji se bave kirurgijom glave i vrata. U ovu skupinu liječnika ubrajaju se i specijalisti dermatovenerologije’, kaže prof. dr.sc. Stanec uz objašnjenje kako navedene specijalizacije liječnika jedine u svojem programu imaju edukaciju u području kože i glave i vrata. Postupak davanja filera danas, nažalost, izvode i ORL kirurzi koji su educirani za nos i uho i grlo, te oftalmolozi koji su učeni za liječenje oka i orbite. No upozorava kada je vrijeme za uzbunu. ‘Nikako nije dobro kada se ovim zahvatom bave stomatolozi koji su educirani za liječenje zuba i usne šupljine ili doktori opće medicine koji su najdalje od potrebne edukacije. To je posao specijalista plastične kirurgije, maksilofacijalne kirurgije i dermatologije’, ističe dr. Stanec. Liječnička komora za ilegalne zahvate ima kazne koje se mogu provesti ukoliko im pacijenti prijave nelicenciranog liječnika. ‘Postoji povjerenstvo za etiku i stručni nadzor koje može riješiti nastali problem. ‘Ilegalno’ davanje filera i botoxa uzelo je maha zadnjih godina radi popularnosti te metode i u svijetu’, upozorava prof. dr. sc. Stanec i toplo savjetuje: ukoliko se odlučite na dermalne filere i botox, odlučite se i na stručnu, licenciranu osobu od iskustva s ciljem izbjegavanja komplikacija i postizanja što boljih rezultata.

Komentari