Ovo će ubrzati rast vaše kose

Čarobno sredstvo koje će preko noći učiniti da vaša kosa naraste do željene duljine, nažalost, ne postoji. Ali postoje svakako načini kako možete pospješiti njezin rast

Kosa je za žene jedan od glavnih tjelesnih atributa i njezinoj njezi i izgledu poklanja se zato velika pažnja. Potraga za idealnim sredstvima za održavanje kose, pravim frizerom, bojom i frizurom koja nam najbolje odgovara zna potrajati… A ono što nas također nerijetko muči vezano za kosu, jest njezina dužina. Ponekad bismo htjeli da postoji sredstvo koje bi je preko noći produljilo, no to je nemoguće. Ali zato postoje načini kako se taj rast može potaknuti… Usto ćete dobiti sjajniju i snažniju kosu.

PREHRANA

Zdravo vlasište i kosa preduvjet su da kosa raste brže no inače. Od najveće važnosti je uravnotežena, hranjiva prehrana bogata vitaminima. Vitamini C, A, B7 tj. biotin i B9 (folna kiselina) mogu pozitivno utjecati na rast kose. Cink omogućuje diobu stanica te je također od velike važnosti za rast kose, kao i optimalna razina željeza. Naime, nedostatak željeza može dovesti do pojačanog gubitka kose.

NJEGA

Posebni šamponi, prilagođeni vašem tipu kose, kao i jednostavni pakunzi napravljeni kod kuće mogu stimulirati rad kose. Izbjegavajte preparate za kosu koji sadrže alkohol ili silikon. Jer, ne zaboravite da zdrava i pravilno njegovana kosa raste brže. Naročito je važno omogućiti kosi dovoljno vlage. Za to su idealne maske za kosu na bazi prirodnih ulja koje možete i sami napraviti. Primjerice, maska od maslinova i ulja ružmarina čini kosu glatkom i hidratizira je te ju usto opskrbljuje vitalnim tvarima. Maska od arganova i ulja koprive, avokada i žumanjka dolazan je preparat za bolji rast kose.

REDOVITO ŠIŠANJE

Kada kažete nekome tko pušta kosu da treba ići na redovito šišanje, odbit će to bez puno razmišljanja. No, pod šišanjem se podrazumijeva i skraćivanje vrhova – svega pola centimetra koje će frizer ‘skinuti’ bit će prava stvar za brži rast vaše kose. Stoga se preporuča odlazak frizeru svakih osam tjedana. Budući da kosa raste mjesečno oko 1,5 centimetra, ako jednom u dva mjeseca skinete pet milimetara, jasno vam je da kosa nije ‘na gubitku’ i da se približavate svome cilju da imate dugu kosu. Krajevi kose ne izgledaju samo ružno kada se redovito ne skraćuju, nego usporavaju rast kose.

STAJLING

Toplina uništava strukturu vlasi, što također usporava rast vaše kose. Stoga bi, što je više moguće, trebali izbjegavati fen, peglu za ravnanje kose i figaro za pravljenje kovrči. Ne zaboravite i da previše topla voda prilikom pranja oštećuje i kosu i vlasište. Naviknite se kosu prati mlakom vodom. Za češljanje koristite grubi račvasti češalj ili četku s prirodnim vlaknima, a ako imate naviku češljati mokru kosu, činite to pažljivo i polako. Prvo češljajte vrhove, a tek onda krenite od vrha.

Komentari