Ruža – simbol ljubavi i strasti, ali i dio rituala uljepšavanja

Ruža je od drevnih vremena simbol ljubavi i strasti, ali i dio rituala uljepšavanja. Danas je ljubitelji prirodne kozmetike obožavaju i koriste za izradu mirisnih soli, sapuna, šampona i eteričnih ulja, dok kozmetičke kuće njezine ekstrakte upotrebljavaju za parfeme, čak i za pudere, ruževe i ostali make-up

Ruža je oduvijek simbol neskrivene ljubavi i strasti, a Rimljani su, odavnina poznati kao najveći hedonisti, bili prvi koji su latice ovoga cvijeta koristili u kulinarstvu, a zatim i u kozmetici. Od drevnih vremena i prve ružine vodice do danas, ruža je definitivno najpopularniji cvijet u kozmetičkoj industriji. I dok su se desetljećima u Europi žene obilato mirisale ružinom vodicom, istočnjačke ljepotice uživale su u blagodatima ružina ulja. Upravo njemu, kažu povijesni zapisi, nije odoljela ni Šeherezada. S vremenom su sve traženiji postali drugi kozmetički preparati na bazi ruža, ponajviše parfemi čiji je temelj upravo ružino ulje.

UŽITCI KOJE MOŽETE PRIPREMITI I KOD KUĆE

Za ružin pripravak za umirivanje nadražene kože šaku ružinih latica prelijte kipućom vodom i ostavite da se ohladi. Njime tretirajte kožu s aknama, prištićima i drugim tegobama te posebno mjesta zahvaćena ekcemom.

Ne postoji ništa ugodnije i ljepše od ružine kupke. Osjećat ćete se poput kraljice. Napunite vodu gotovo do vrha kade, ubacite šaku krupne morske soli, nekoliko kapi ružina ulja i šaku do dvije ružinih latica. Koliko ćete si puta priuštiti ovakvu kupku, ostavljamo vama na volju, jer ugađati
sebi nikad nije previše!

Ružin ocat za problematičan ten jedan je od najpoznatijih recepata, a smislio ga je bugarski travar Dimitar Karaivanov. Treba vam 125 g svježih latica ruže koje se preliju litrom bijelog vinskog octa i ostave da odleže devet dana. Ocat se upotrebljava za obloge i umivanje kod problematičnog tena. Odlične rezultate pokazao je i kod osoba koje muče razni svrbeži, a izvrstan je i za ispiranje upaljenih desni te uklanjanje staračkih pjega.

Uvijek pri ruci imajte ružino eterično ulje. Poznato je da uklanja nervozu i srdžbu, ublažava tjeskobu i zabrinutost, pozitivno djeluje kod depresije i bezvoljnosti, smanjuje žalost i osjećaj osamljenosti te ublažava napadaje panike i stres.

Komentari