Zašto su aminokiseline važne za njegu kože?

Održavanje optimalne vlažnosti kože od najveće je važnosti za njezino zdravlje i lijep, mladenački izgled, a posebno je važan način na koji koži pružamo dubinsku hidrataciju. Stoga otkrijte zašto (i kako) aminokiseline imaju krucijalnu ulogu u našem izgledu!

Hidratacija je vjerojatno najkorištenija riječ kada se govori o njezi kože. Dok se većina stručnjaka slaže da je održavanje optimalne vlažnosti kože od najveće važnosti za njezino zdravlje i dobar izgled, iznimno je bitan i način na koji joj pružamo dovoljnu vlažnost. Uobičajeni hidratizirajući preparati za njegu kože djeluju na principu pokrivanja ili zatvaranja površine kože kako bi se spriječio gubitak vlage. Takvi proizvodi i njega mogu tek privremeno poljepšati izgled naše kože, dok zapravo ne čine ništa što bi kožu i dubinski hidratiziralo. Osim toga, postoji obilje takvih proizvoda koji su kreirani na uljnoj bazi pa zapravo čine veću štetu jer zatvaraju pore, sprječavaju otpuštanje toksina i onemogućuju koži da diše! Neki od takvih proizvoda na principu pokrivanja i zatvaranja mogu čak i dodatno pridonijeti starenju kože.

Krucijalnu važnost u optimalnom hidratiziranju kože imaju aminokiseline – čudesni organski spojevi koji su sastavni dio svih živih bića. Osnovni proteini kože, poput kolagena, elastina, lipida i svih staničnih tkiva izgrađeni su od aminokiselina pa su stoga one neophodne za lijepu i zdravu kožu. Usto, aminokiseline obavljaju i razne dodatne funkcije unutar kože. One su i glavni sastojak prirodnog faktora vlage poznatog pod nazivom Natural Moisturizing Factor ili NMF, koji ima funkciju zadržavanja i reguliranja količine vlage unutar kože. Neke aminokiseline poznate su kao esencijalne i tijelo ih ne može samo zamijeniti već im je potreban vanjski izvor. U procesu starenja počinjemo gubiti upravo te esencijalne aminokiseline, a zbog toga proizvodnja kolagena i elastina posustaje i(li) prestaje, što se negativno odražava na izgled i strukturu kože. Takva koža brzo postaje naborana, gubi elastičnost i
mijenja pigmentaciju. Naša je koža živi organ koji diše i stoga je treba izdašno opskrbiti animokiselinama kako bi ispravno funkcionirala.

Optimalna hidratacija

Primarno djelovanje aminokiselina u proizvodima za njegu kože je da hidratiziraju kožu izravno joj pružajući vlagu, a da bi izravna hidratacija bila moguća, trebaju biti ispunjeni razni kriteriji. Među inim, svi sastojci kozmetičkog preparata moraju biti takvi da mogu lako prodrijeti kroz rožnati sloj, tj. zaštitni sloj kože. Važno je i da molekule sastojaka emulzije koja prodire u kožu budu točno odgovarajuće veličine i težine da si se mogle pravilno raspršiti unutar kože te da elektrostatička svojstva emulzije budu točna i odgovaraju svojstvima kože.

Komentari