Ako stalno žudite za slatkim ovo morate znati!

Nepravilan raspored obroka, posebice ako jedete navečer kasno, ali i razmak između obroka kraći od četiri sata vode u - slatku ovisnost

Žudnja za slatkim najčešći je problem kod ljudi koji nepravilno raspoređuju obroke – najprije navečer, a kasnije u svako doba dana. Unosimo li u večernjim satima masnoće i šećere, zapravo smo dodali materijal našim stanicama da pohrane dodatnu patološku mast. Naime, naše su stanice u večernjim satima (kada se počinje lučiti hormon sna) lijene, pa linijom manjeg otpora žude za brzim šećerima kako bi ih lakše i s manje napora uskladištile. Najlakši način da to izbjegnemo je da se pridržavamo pravilnog rasporeda jedenja: zadnji obrok tijekom dana mora biti najmanje jedan sat prije spavanja, a optimalni razmak između dva obroka četiri sata.
Nadalje, nutricionisti, posebice zagovornici tzv. krono prehrane (u kojoj je najvažnije kada uzimamo pojedine namirnice), tvrde kako se desert ne jede neposredno nakon obroka, već barem dva sata nakon njega. Nikada ne jedite zajedno bjelančevine i ugljikohidrate, jer će doći do međusobnog blokiranja aktivnosti više enzima, pa će jedna vrsta namirnice usporiti probavljanje druge.

Tekst: D.P.
Foto: Profimedia

Komentari