Matematička formula otkriva pijete li onoliko vode koliko vam treba!

Manjak vode krivac je za moge zdravstvene tegobe, pa i za ono što nam je svima "trn u oku" - višak oko struka. No nije ni dovoljno samo "odraditi" svoju dnevnu potrebu...

Umor, glavobolja, problemi s krvnim tlakom i probavom, razdražljivost, loša koncentracija, češće urinarne infekcije, ali i nakupljanje ‘viška’ oko trbuha…, sve to mogu biti posljedice manjka tekućine u organizmu. Međutim, postoje i sitaucije za koje na prvi pogled ne bismo rekli da su direktno povezane s nedostatkom tekućine, a uzrokuju velike zdravstvene probleme. Primjerice, voda je odgovorna za stvaranje želučane sluzi koja neutralizira želučane kiseline. Ako vas često boli želudac, velika je šansa da samo trebate češće posegnuti za vodom.
Stalno slušamo kako dnevno treba popit dvije lite vode, no ista količina tekućine nije potrebna ženi od 50-ak ili muškarcu od 100 kg. Evo kako izračunati pravu koičinu: svoju tjelesnu težinu podijelite s osam i dobit ćete broj čaša od 2 dcl koje trebate popiti. Važno je napomenuti da nema nikakvog smisla odjednom popiti veliku količinu tekućine i misliti da ste time ‘odradili’ dnevnu potrebu, jer ljudski želudac nije u stanju podnijeti više od 2 dcl tekućine u 15 minuta. Zato se preporučuje piti često i u malim gutljajima.

Komentari