Od starih poštanskih vreća nastao je brend Poshta

Nakon brendova Gooma i yedro dizajnerice Barbara Perica i Iva Mosner osmislile su torbe Poshta, nastale od starih poštanskih vreća

Dvije dugogodišnje prijateljice, ujedno i dizajnerice Barbara Perica i Iva Mosner – jedna je diplomirala na Grafičkom fakultetu, a druga na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakutetu u Zagrebu, odlučile su pokrenuti zajednički projekt. Ideja je bila od recikliranog materijala napraviti cool predmet koji ispunjava kriterije estetike, autentičnosti i suvremenog dizajna.

Ta se metoda zove upcycling i nije u potpunosti jednaka tradicionalnom recikliranju u kojem se materijali, kao što su plastika i papir, postepeno uništavaju i koji mogu biti nanovo iskorišteni samo ograničeni broj puta. Ova metoda recikliranja pretvara otpad i otpadni materijal u proizvode veće vrijednosti.

– Mi umjesto starih, probušenih zračnica i odbačenih, istrošenih jedra vidimo sirovine koje možemo zbrinuti. Takav pogled nudi  nammogućnost za ostvarivanjem našeg najvećeg cilja, a to je ekološki osviješten dizajn. Ljudi koji podržavaju takav pristup zovu to zatvaranjem petlje (‘closing the loop’). Želimo smanjiti količinu odbačenih stvari, planiranjem potecijalnog recikliranja ili prenamjene nekog proizvoda na kraju svog vijeka. Taj proces je poznat po nazivu ‘designing out waste’ – objašnjavaju dizajnerice Barbara i Iva, koje su prije dvije godine osmislile brend Gooma.

Tada su im resursi bili probušene i stare zračnice guma. Nakon toga je od korištenih i odbačenih jedara nastao njihov brend Yedro.

– Ove sezone za dizajnericu Anamariju Brkić odnosno njezin brend A’marie dizajnirale smo limitiranu kolekciju clutch torbi Gooma, a sada i pokrenule novi brend – Poshta. Najnovija ideja spaja upcycling i hrvatsku poštansku povijest. Mi poštu vidimo kao dio hrvatske baštine koju treba cijeniti i čuvati, pa smo tako od starih i dotrajalih poštanskih vreća, počele izrađivati torbe, tobolce, etuie i ruksake – kažu dizajnerice.

Poshta

 

Unikatna proizvodnja i limitirane kolekcije prkose masovnoj proizvodnji, koja je nezaustavljiva, ali koja je i dovela do porasta količine otpadnog materijala i guši naš planet. Većina današnjih kupaca podliježe masovnim trendovima, no Barbara i Iva iznimno su ponosne što su dosadašnje priče Gooma i Yedro prepoznate i tražene.

– Mi na zaista poseban način ‘reanimiramo’ materijale koji su neobični i koji imaju priču. Istrošene poštanske vreće i njihova jednostavna forma postaju tako autentična, unikatna, praktična torba, tobolac, etui i ruksak. Koristili smo originalnu tipografiju i natpise s poštanskih vreća: Hrvatska, pošta, Croatia, te nacionalnu kolorističku notu s prugama. Ostavljale smo sve one autentične rupe od ‘habanja’ samih vreća. Štoviše u ovom procesu su dobrodošle, jer do njih nismo trebale doći kemijskim procesom koji se danas koristi kako bi se one pojavile.

Poshta

Na samim torbama osim rupa ima i originalnih poštanskih žigova, natpisa pisanih rukom, brojeva, zakrpa. Sve naše torbe, tobolci i ruksaci su drugačiji i različitih dimenzija poput svakog pisma koje je autentično i koje je putovalo u toj vreći. Torba je jednostavna, platnena, praktična, funkcionalna i izdržljiva. Uspjele smo proizvesti prave autohtone suvenire, urbanog dizajna, ručno izrađene i unikatne – kazale su dizajnerice.

Poshta

 

Komentari