30. donacijom medicinskih uređaja uspješno završena humanitarna akcija ‘Palčić gore’

Na svoju 5. godišnjicu, jedna od najvećih nacionalnih humanitarnih akcija postigla je svoj cilj i u 30 hrvatskih bolnica donirala opremu potrebnu za liječenje i skrb prijevremeno rođene djece. U sklopu zadnje donacije sudjelovala je i manifestacija Sajam vjenčanja u organizaciji Adria Medije Zagreb, donacijom uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi Acutronic nCPAP

Jučer je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu uručena 30. i posljednja donacija humanitarnog projekta ‘Palčić gore’ koju provodi Klub roditelja nedonoščadi ‘Palčići’. Ova donacija u obliku intenzivnog inkubatora i Acutronic nCPAP-a, uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi, dogodila se na 5. godišnjicu postojanja projekta ‘Palčić gore’, jedne od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, čiji je cilj prikupljanje sredstava za medicinsku opremu koja nedostaje u hrvatskim rodilištima, a koristi se u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi te pružanje najboljeg mogućeg početka života prijevremeno rođenoj djeci.

Na današnjem uručenju donacije svoju su zahvalnost organizatorima iskazali i Tomislav Madžar, predstavnik Ureda predsjednice RH, Mirna Kontrec, predstavnica Grada Zagreba, Ivo Josipović, bivši predsjednik RH i dugogodišnji pokrovitelj akcije, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, te Goran Tešović, član stručnog vijeća Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. Nakon službene novinske konferencije donatori, tvrtka Media grupa iz Koprivnice te Adria Media Zagreb na doniranu opremu postavili su donatorske pločice, a podržali su ih i predstavnici podružnica Kluba roditelja nedonoščadi ‘Palčići’ iz cijele Hrvatske.

‘Današnjom donacijom je humanitarna akcija ‘Palčić gore’ ostvarila svoj cilj koji smo zadali prije 5 godina. Najveća borba za najmanje heroje je završena. Opremili smo 30 bolnica diljem zemlje, uključujući one najmanje, i na taj način, bar djelomično olakšali Palčićima i medicinskom osoblju koje za njih skrbi preteške borbe za mali, ali beskrajno vrijedan život koji prolaze od samog rođenja. Vjerujemo da će uz pomoć ovih uređaja svi Palčići, bez obzira na kojem kraju Lijepe naše se oni rodili imati priliku dobiti najbolji mogući start u život o kojem uvelike ovisi njihov kasniji motorički i psihološki razvoju’, rekla je Željka Vučko, predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi ‘Palčići’.

Palčići su djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a čija je prva životna borba ona najteža – borba za vlastiti život. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 7 posto nedonoščadi, što je oko 2500 prijevremeno rođene djece godišnje od kojih veliki broj ima i ozbiljnije probleme u daljnjem razvoju. Od početka humanitarnog projekta, 21. ožujka 2012. godine, do danas je na račun za posebne namjene i donacije akcije ‘Palčić gore’, koji je odvojen od računa Kluba roditelja nedonoščadi ‘Palčići’ i koristi se isključivo za nabavku medicinske opreme za hrvatska rodilišta, prikupljeno ukupno 5.160.687,38 kuna. 30 rodilišta i odjela neonatologije donirani su opremom u ukupnoj vrijednosti od 5.235.625,40 kn.

Komentari