Kako kod djeteta izgraditi zdravo samopouzdanje?

Zahtjevan i prenatrpan raspored mališana, očekivanja koja su katkada nerealna... samo su neki od stvari kojima život djece čine stresnima. Stoga je važno znati kako svome djetetu omogućiti da izgradi zdravo samopouzdanje

“Život neke djece može biti vrlo stresan zbog mnogih, za dječji razvoj, nerealnih očekivanja i zahtjevnih rasporeda. Danas nije neobično da mala djeca, uz vrtić ili školu, imaju svaki dan barem jednu aktivnost. Razvoj zdrave osobnosti temelji se na samoprihvaćanju, koja podrazumijeva svijest o vlastitim snagama, ali i onim manje poželjnim osobinama i njihovo prihvaćanje. Uči se kroz prve odnose u životu. Kada dijete ima iskustvo da ga roditelj vidi i prihvaća onakvim kakvo jest, može rasti i razvijati se na najbolji mogući način. Općenito i kao ljudi i kao roditelji nesavršena smo bića i prihvaćanje vlastitih nedostataka prihvaća­nje je vlastite ljudskosti.

Radije pohvalite uložen trud nego rezultat ili izvedbu. Samopouzdanje se gradi upravo na tome kada u nečemu postajemo sve vještiji zahvaljujući vlastitom trudu, kao i sposobnosti da toleriramo neuspjeh. Ne ‘pomažite’ djetetu obavljajući zadatke umjesto njega. Zdravo samopouzdanje stječe se na temelju iskustva da nešto mogu, a ne da mi drugi govore da to mogu. Vrlo često iskustvo podrazumijeva da djeca neće uspjeti, da će pogriješti i biti nesavršena, no takva iskustva važna su prilika za učenje. Konačno, pokaži­te djetetu da ga volite i poštujete i kada nije savršeno, a budite i model samo­prihvaćanja kada i sami pogriješite”, savjetuje psihologinja Sanja Ivanušević.

Foto: Profimedia

Komentari