Rituali za vješto uspavljivanje beba

Postoji nekoliko sitnih rituala i pravila tijekom uspavljivanja koji bebama mogu pomoći da se brže i lakše opuste i bezbrižnije utonu u san

1. Treba prepoznati pravi trenutak

Vaše dijete djeluje odsutno, trlja si okice i kao da ne može održati koncentraciju. To je jasan znak da je došao trenutak kad bi ga bilo dobro spremiti u krevet. I to odmah, bez odgađanja. Jer propustite li taj idealni trenutak, stvari se poslije mogu zakomlicirati. Sigurno i sami imate to iskustvo da ste od umora uvečer umalo zaspali na kauču, a zatim se sjetili da morate oprati zube, dignuli se, oprali zube i legli u krevet, ali vam san sljedećih sat vremena nije dolazio na oči. Isto je i s djecom. Ako ste propustili idealan trenutak, radije se poigrajte još malo s djetetom i pričekajte sljedeći drijemež.

2. Glazba za smirenje

Smirujuća glazba djeluje na svakog pa i na naše mališane. A koju glazbu odabrati? Najbolje testirajte na sebi. Ako vas neka klasična glazba smiruje, primjerice Mozart, tada će tako vjerojatno djelovati i na vaše dijete. U trgovinama (ili na youtube-u) postoji izbor specijalizirane glazbe za umirivanje djeteta, pa i to valjda iskušati. Djeca se općenito vole gibati uz glazbu, ljuljati u ritmu i kad ih pritom ritmično mazimo ili tapkamo po leđima ili guzi. Pokušajte. Nakon takve zabave svakom će djetetu biti lakše napraviti prijelaz iz dnevne aktivnosti u spor ritam opuštenosti pred san. Ako ni to ne uspije, ne zaboravite na stare, dobre uspavanke. Vaše tiho pjevušanje mora upaliti.

3. Zvukovi doma smiruju

Mnogi roditelji griješe kad svojem djetetu stvaraju savršene uvjete za spavanje koji podrazumijevaju tišinu, mir i zamračenost prostorije. A ustvari, djeca vole zvukove na koje su naviknula u svome domu, glasove roditelja ili, primjerice, perilice rublja. Dapače, ti ih zvukovi smiruju i govore da se u domu ne događa ništa što nije uobičajeno. Osim toga, djeca ne vole mrak jer ih on nerijetko plaši. Zato će lakše zaspati ako im ostavimo upaljeno malo svjetlo.

4. Maženje

Potpuno je jasno da se vašem djetetu spava, ali ono se bori protiv sna i silom želi ostati budno. Tad pokušajte s malim trikom. Mazite dijete po glavici, zadržite punu površinu dlana koji je topao na djetetovu bradu i pomalo ga milujte po čelu i preko očiju. Dijete će se tako lakše smiriti i zaspati.

5. Osjećam se sigurno

Mališani, pogotovo sasvim male bebe, vole osjetiti zaštićenost prije sna. To znači da će neki među njima lakše zaspati ako su dobro umotani u dekicu, ako im kroz dekicu ne ulazi hladan zrak, ako su dobro ušuškani i osjećaju granice svoga tijela koje dodiruje dekica. Ipak, prostoriju ne treba po noći dodatno grijati, nije dobro spavati u zagrijanome. Neka se temeperatura održava na oko 18,19 stupnjeva.

6. Smirenje u marami

U marami na maminim ili tatinim prsima uvijek je ugodno. Tu je toplo, dijete osjeća prisnost i lakše otpušta napetost koja mu se nakupila tijekom dana. Dobrom ugođaju dodatno pridonosi lagano ljuljanje dok hodamo. Za nemirne, onosno za one kod kojih se kao uzrok plača navode kolike, nošenje u marami često je jedini način da ih se smiri i uspava.

7. Dojenje kao metoda uspavljivanja

Ovakav scenarij rijetko funkcionira: dijete zadovoljno siše, a onda polako počinje padati u san. Savršeno nježno i polako ga stavimo u krevetić i, šuljajući se, nestanemo iz sobe. Jer čim pokušate odvojiti dijete od prsa, ono se odmah budi i glasno protestira. Nažalost, nećete naći rješenje za ovu situaciju, pogotovo ako želite prestati dojiti. Ipak, dojenje može biti jako lijep ritual za uspavljivanje. Ono će vjerojatno gubiti na važnosti kad dijete navrši godinu dana. U slučaju da djetetu dojenje i uspavljivanje uz majku prijeđe u naviku (a nije to tako rijetko!) i da ne može zaspati bez vaših prsa, to jest problem. Kako vam se to ne bi dogodilo, radije na vrijeme pokušajte dijete naviknuti na razne načine uspavljivanja. Odvikavanje od prsa (ili bar spavanja na njima) ići će lakše ako pri uspavljivanju pomogne tata.

Foto: Profimedia

 

 

Komentari