Što doista treba vašem djetetu da bi bilo sretno?

Novije generacije roditelja smatraju da svojoj djeci trebaju pružiti sve što ona požele, vjerujući kako u suprotnom neće biti sretna. No, je li baš tako?

Biti roditelj nije lako i teško je, unatoč svoj ljubavi, otvorenosti, pažnji i pročitanim knjigama i razgovorima s onim iskusnijim tatama i mamama biti uvijek dovoljno mudar i adekvatno reagirati u određenom trenutku. Stoga mnogi imaju grižnju savjesti kada izgube kontrolu i počnu vikati na djecu koja neutješno plaču ili pak kada nešto žele imati, a mi ih odbijemo. Pa onda danima imamo pred očima njihova tužna lica, jer ne mogu dobiti petu Barbie lutku, najnoviji policijski auto na daljinski ili pak najnoviji model tableta ili mobitela. Tada se samo podsjetite da to nije ono što oni trebaju i da je sasvim u redu ako ne mogu dobiti sve što požele. I podsjetite se na ono što će ih uistinu učiniti sretnima, a nalazi se u nastavku teksta. To je svakako ono, smatraju psiholozi, što mu trebate pružiti.

1. STRUKTURA
Za djecu je svijet u kojem su rođeni ne samo nevjerojatno velik, nego također i sve u njemu novo i vrlo često teško razumljivo. Jasne strukture (pravila, navike, dogovori…) pomažu djetetu da svijet doživi i razumije na ispravan način te će biti u stanju da stvari bolje klasificira. Štoviše, oni puno bolje funkcioniraju kada znaju da svaki dan slijedi određena struktura tj. raspored. Za njih to nije kolotečina ili monotonija. Ako im roditelji daju jasne strukture, djeca mogu živjeti bezbrižno i sretno.

2. LJUBAV
Svako dijete, kao uostalom i svi drugi ljudi, želi biti voljeno i mnogi pogrešni načini ponašanja i stavova kao i životnih odabira odraslih ljudi govore upravo o pomanjkanju ljubavi u djetinjstvu i obitelji. Taj nedostatak ljubavi često proizlazi iz toga da roditelji nisu pokazivali tu ljubav svojim riječima i gestama, iako su, naravno, voljeli bezgranično svoju djecu. Svijest da su voljeni čini djecu sretnom i daje im osjećaj da su dobri, lijepi, vrijedni i pametni upravo takvi kakvi jesu.

3. SIGURNOST I BRIGA
Osjećaj da živimo u sigurnom okružju jedna je od najbitnijih komponenti sreće – to je temeljna potreba svakog djeteta, da se osjeća sigurno uz svoje roditelje te da se oni brinu o njemu, za sve ono što mu je potrebno. Imajte na umu da ste vi kao roditelji faktor njegove sigurnosti, jer dijete ne može sama sebe učiniti sigurnim. Sigurnost koju dijete dobije od roditelja učinit će kasnije od njega sigurnu odraslu osobu.

4. PRIZNAVANJE I POŠTOVANJE
Slušanje djetetovih misli, želja i stavova neizmjerno je bitno kao i pohvale i dijeljenje komplimenata, jer ono tako dobiva poruku da ga se doživljava kao vrijedno, bez obzira je li dijete u krivu ili nešto nije dobro obavilo. Omalovažavanje, vrijeđanje ili stalno kritiziranje urodit će osjećajem manje vrijednosti i niskog samopoštovanja. Istovremeno, bitno je da ste prisutni u životu svoga djeteta koliko je to god moguće te da ste mu dostupni kada vas želi nešto pitati, podijeliti neki svoj doživljaj s vama ili se igrati.

5. PRIJATELJI
Socijalni kontakti za dijete neizmjerno su bitni. Prijateljstvo djetetu pruža emocionalnu stabilnost, uči ga socijalizaciji i svemu onome što prijateljstvo nudi. Djeca u prijateljskoj interakciji bolje napreduju u raznim vještinama – prije svega motoričkoj, emotivnoj i socijalnoj. Stoga treba poticati (ali imati mjeru) druženje vašeg djeteta s djecom iz susjedstva, vrtića, škole, obiteljskog i kruga vaših kućnih prijatelja.

Komentari