Što kad je vaš tinejdžer zlostavljač?

Činjenica da mnoga djeca koja su zlostavljala drugu djecu, a nisu dobila stručnu pomoć, kasnije u životu imaju problema sa zakonom te mnogi niti ne završe školu, dovoljna je da reagirate odmah i sad

‘Ako je vaš tinejdžer zlostavljač, onda hitno treba vašu pomoć!’, piše dr. sc. Ana Kandare Šoljaga u svojoj knjizi ‘Tinejdžeri – praktični vodič za roditelje’, u kojoj je uz ovu obradila mnoge teme i probleme koji se javljaju u toj osjetljivoj dobi. Naime, činjenica koji ističe jest da sretan čovjek nikada ne može i nema potrebu biti loš prema drugim ljudima. Pa ako vaš tinejdžer zlostavlja drugu djecu, sasvim je sigurno da je nesretan i da vas treba. No problem jest i u tome što djeca zlostavljači te svoje ‘osobine’ i ‘aktivnosti’ obično skrivaju pred roditeljima, koji za njih doznaju tek kada budu pozvani iz škole na razgovor. Tada je važno ostati smiren, ali i ne negirati problem, već dobro razmisliti o tome što o nasilju vaše dijete uči kod kuće. Osim što je jako važno osigurati atmosferu u kojoj nema nasilja i u kojoj se sve riješava mirno, postoje još neki načini kako možete pomoći svome djetetu.

Za početak je važno da o zlostavljanju razgovarate sa svojim tinejdžerom, objasnite mu da ga neće ignorirati te zajedno istražite razloge koji do toga dovode. Naučite ga i drugačije rješavati sukobe i probleme te važnosti tolerancije. Upišite ga na neki sport, jer to jedan od najboljih načina za smanjivanje stresa i za podizanje razine samopouzdanja. Nikako ne oklijevate potražiti stručnu pomoć.

Komentari