Trendovi u odabiru imena za djecu

Povodite li se za trendovima kad je riječ o odabiru imena za vašu bebu ili se pak oslanjate na tradiciju? U nastavku doznajte koja su to imena najpopularnija kod Hrvata

Trend kao opća sklonost i pojava koja prevladava u određenom razdoblju javlja se u svemu što nas okružuje. Od mode, umjetnosti, hrane, dizajna i zapravo u svemu gdje možemo biti kreativni i pokazati svoju maštovitost. Budući roditelji tako znaju da je ponekad teško odabrati ili čak osmisliti ime djetetu te se roditelji nerijetko pitaju kako da zadovolje dva kriterija – ono što je u trendu i ono što su sami osmislil osmislili! Pritom trebaju imati na umu da će njihovo dijete ime koje mu odaberu imati za cijeli život.

Mnogo je tu faktora koji utječu na odabir imena. No, na kraju ostaje na roditeljima da se odluče u kojem smjeru će ići i kakvo će ime dati svome djetetu.

Zadnjih godina vidi se porast kratkih, zvučnih imena, a što su kraća i originalnija tim bolje. No, zakon Republike Hrvatske zabranjuje davanje imena koja su skraćenica, a zapravo ona od dva slova i glasa – iznimno su popularna: Lu, Li i Bo kao muške i ženske izvedenice imena.

Prema podacima upisa djece Ministarstva uprave može se vidjeti u kojem se smjeru idu trendovi u odabiru imena u Hrvatskoj. Tradicionalna, biblijska imena sa značenjima, kontinuirano zadržavaju svoje sigurno popularno mjesto, no uz njih je izuzetno popularan trend već spomenutih što kraćih imena. Tako su u 2016. godini najpopularnija ženska imena bila Mia, Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva, dok su muška Luka, David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano. Mia i Luka definitivno vode, ako gledamo upis imena po hrvatskim gradovima.

No, bez obzira na tradicionalna imena, kako to obično i biva, zavladao je i trend neobičnih imena – od imena kao što su Bo, Minea, Marlon, Sandi do čak najmlađih Zagrepčana s imenima Lovren i Clinton. Kombinacije dvaju imena također su popularne i tu roditelji pokušavaju najčešće pomiriti ta dva dominantna trenda, tako da su najčešće kombinacije tradicionalnog i neobičnog, modernog imena. Ako ste se dvoumili kako nazvati svoje dijete, znajte da će i u 2017. uvjerljivo najpopularnija imena i dalje za djevojčice biti Ema, Ana, Mia, Marija i Lucija, dok su za dečke rezervirana imena Luka, Ivan, Marko i David. Ako je vjerovati aktualnom trendu modernih imena dominirat će ona najzvučnija i najkraća kao što su Bo, Lu i Li.

 

Komentari