Zašto je važno djecu od malena naviknuti na čitanje?

Djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom. A Knjižnice Grada Zagreba su u suradnji s Gradom Zagrebom, kao mjeru poticanja čitanja te nastojanja da knjižnice budu mjesto na kojima se neće samo čitati nego i sudjelovati u brojnim programima, pokrenuli projekt za roditelje i djecu pod nazivom 'JA ČITAM'

Pričanje priča i čitanje djeci jedan je od važnih preduvjeta za postizanje dobrog predškolskog i školskog uspjeha kao i uspjeha u kasnijem obrazovanju. Time se vodi i projekt Knjižnica grada Zagreba ‘JA ČITAM’, koji je danas predstavljen u Zagrebu, a pokrenut je početkom ove godine sa svrhom poticanja čitanja djece i mladih od samog rođenja. A podržale su ga i neke poznate mame, glumice Ana Vilenica i Ana Maras Harmander te trudnice Nevena Rendeli Vejzović, Mirna Medaković Stepinac i Vanda Winter.

Vanda Winter, Mirna Medaković Stepinac i Nevena Rendeli Vejzović

Ovaj su projekt podržale zbog vlastitih uvjerenja o važnosti razvitka navike čitanja kod djece od samog rođenja za stvaranje predčitalačkih vještina. Jer, na taj se način pozitivno utječe na emocionalni razvoj djece, potiče njihova mašta i kreativnost, poboljšava pažnja i jača samopouzdanje.

Ana Vilenica, Ivica Pucar, Milan Bandić, Davorka Bastić, Vesna Kusin, Ivica Lovrić i učenici prvih razreda Osnovne škole Matka Laginje

Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.

U prvoj fazi provedbe projekta Knjižnice grada Zagreba i grad Zagreb omogućili su svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica. Time namjeravaju promicati čitanje među djecom i mladima. 

Komentari