Skladni obiteljski odnosi temelj su kvalitetnog života

U obiteljskom domu dobivamo temelje za život. No odnos s bližnjima često nije harmoničan, nego težak i naporan. Jesu li nam drugi krivi za to što smo neshvaćeni ili se ne znamo dobro izraziti?

Da su skladni obiteljski odnosi temelj kvalitetnog života, svi znamo, no ipak se prema bližnjima često ponašamo grubo, vrijeđamo ih i više puta ne biramo riječi. Savršene obitelji ne postoje – svađe, ljutnja i nerazumijevanje sastavni su dio svakog odnosa. No pitanje je kako rješavamo takve situacije. Zdrava i zrela osoba preuzima odgovornost za svoje ponašanje i osjećaje te zna komunicirati.
Stručnjaci kažu kako mnogi problemi u obitelji nastaju upravo zbog loše komunikacije.

Uspješna komunikacija

Istraživanja pokazuju kako tijekom dana na različite oblike komunikacije potrošimo i više od 70 posto svog vremena. Tijekom tog vremena komuniciramo s više ili manje uspjeha. Ponekad nam ide sve glatko i od ruke te osjećamo da nas drugi razumiju, ali ponekad dođe do svađa i nesuglasica. Tada mislimo kako smo mi ti koji znaju uspješno komunicirati, a problem je u drugoj strani koja nas ne razumije. No do nesporazuma, nesuglasica i svađa dolazi zbog nekvalitetne komunikacije. Komunikolozi navode da se, kada dođe do nesporazuma, uvijek moramo zapitati je li naš sugovornik uistinu razumio što smo željeli reći ili mi nismo dobro objasnili što smo htjeli reći.

Najgora je ravnodušnost

Uspješna komunikacija je ona kada ne izgovaramo samo riječi nego i sudjelujemo u osjećajima drugih, slušamo ih i adekvatno reagiramo – kada se znamo ‘spustiti’ na razinu druge osobe te koristimo svoje osjećaje kako bismo se bolje povezali s drugima. Skladni obiteljski odnosi temelj su kvalitetnog života. Osjećaji unutar obitelji mogu biti pozitivni ili negativni, no stručnjaci kažu kako je ravnodušnost nešto najgore što se može dogoditi u obiteljskim odnosima. Kako bi se održala dobra razina komunikacije i zdrava interakcija, treba znati prihvatiti i konflikt te popratne osjećaje, poput boli, bijesa, tuge i ljutnje. Osobe koje se osjećaju voljeno i onda kada pogriješe i pokažu svoje slabosti osjećat će sigurnost u svojoj obitelji. Neprilagođeno ponašanje upućuje na unutarnje probleme koji su vezani uz osjećajni život. Često su takva djeca i odrasle osobe nepokorni, neposlušni i nerijetko ih nazivamo zločestima, no u dubini oni su nesretni jer se osjećaju odbačeno i neshvaćeno. Ako je došlo do svađe u obitelji (s djecom, partnerom ili nekim drugom članom) i pojavila se ljutnja, treba se zapitati zašto se ta osoba ljuti i pokušati saznati razlog. Nije lako, ali to je ispravan put koji vodi razumijevanju i obitelj čini sigurnim utočišćem u kojem žive sretni, zadovoljni i odgovorni ljudi.

Što (ne)reći?

Kad nekomu ukazujete na pogreške, započinjete li izjavu rečenicama ‘Učinio si…’ ili ‘Uvijek si takav…’? To je loš način komuniciranja. Trebate koristiti neoptužujuće izjave i poruke te se služiti zamjenicama ‘Ja…, ‘Čini mi se…’, ‘Istinski mi je žao…’ Evo još nekoliko primjera kako loše izraze zamijeniti onima dobrima:

ETIKETIRANJE – Rečenicu ‘Ti si neprijateljski raspoložen i uvijek naporan’ zamijenite dobrom alternativom poput ove: ‘Kad me prekineš, ljutim se.’

ZAPOVIJED – Naredbu ‘Zaveži!’ zamijenite ‘Dosadno mi je to o čemu pričamo’ ili ‘Budi ljubazan. Nemoj mi sada o tome pričati. Nisam raspoložena.’

PITANJE – Pitanje ‘Jesi li ti uvijek tako lud?’ zamijenite rečenicom ‘Ponašaš se čudno. Zabrinuta sam.’

OPTUŽBE – Umjesto ‘Ti se nikada ne brineš za mene’ recite ‘Kada mi ne posvećuješ pažnju, osjećam se izgubljeno’.

SARKAZAM – ‘Uranili ste’ zamijenite sa ‘Zakasnili ste i to me oneraspoložilo’.

 

Karakteristike zdravog odnosa

– Ako kao roditelj poštujete svoje dijete i podržavate ga u odrastanju i razvoju vlastite osobnosti, to znači da ste odgovorna i zrela odrasla osoba. I tako trebate nastaviti.

– Zrela osoba preuzima odgovornost za svoje osjećaje, ponašanje i životne okolnosti.

– U zdravim i funkcionalnim obiteljima nema tajni. O svemu se govori otvoreno i iskreno te bez uljepšavanja, ali na primjeren i ljubazan način.

– Odgovorno dijete je ono koje poštuje svoje roditelje, njihovu prošlost i iskustva te prihvaća njihove slabosti.

– Nezreli roditelji pak od svoje djece očekuju zahvalnost i vraćanje duga. Neodgovorni roditelji očekuju da dijete ispunjava njihove želje i potrebe.

– Rastave i svađe vrlo su bolne za djecu i čine ih nesigurnim osobama koje poslije razvijaju probleme s povjerenjem u ljude – ili u same sebe.

– U zdravoj obitelji uvijek se nađe vremena za drugoga i osobe nisu stalno zauzete. Takvim postupanjem pokazujemo drugima da se brinemo za njih.

– Odgovorni roditelji znaju da djeca ne razmišlju poput njih. Zrele majke i očevi prihvaćaju narav i karakter svoje djece i ukućana te se trude gledati na probleme iz njihove perspektive.

 

 

Komentari