Dan otvorenih vrata hrvatskih rodilišta

Povodom Međunarodnog dana primalja Hrvatska komora primalja organizira Dane otvorenih vrata u 15 hrvatskih rodilišta u četvrtak, 5. svibnja. Tom prilikom sve trudnice i njihove pratnje imat će rijetku priliku upoznati rodilište i primalje prije samog porođaja. Namjera je osnažiti vezu primalje i žene te približiti porođaj i rodilište ženama

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana primalja potaknuto je čestim kritikama na zdravstveni sustava ali i zbog loše hrvatske demografske slike, stoga se nastoji učiniti korak u dobrom smjeru otvarajući vrata rodilišta javnosti. Primaljska struka je plemenito zvanje, nešto s čime smo svi bili u doticaju, a da možda nismo ni bili svjesni – svakoga nas je u ruke najvjerojatnije prvo uzela primalja.

Na Danu otvorenih vrata primalje će u rodilištima biti na raspolaganju trudnicama i ostalima zainteresiranima, organizirane će biti radionice na kojima se mogu dobiti informaciju od toga što trudnice čeka u rađaonici do toga što pripremiti za boravak u rodilištu. Namjera je ‘osvijestiti javnost da u sklopu skrbi koju primalje pružaju žene imaju manje prijevremenih porođaja, manje intervencija i korištenja lijekova tijekom porođaja i ostvaruju veće zadovoljstvo pri samom porođaju i nakon njega, čime se također povećava postotak dojene djece’, naglasila je predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle.

Svoja vrata otvoriti će rodilišta u Dubrovniku, Vukovaru, Zadru, Varaždinu, Čakovcu, Sisku, Koprivnici, Zaboku, Šibeniku, Splitu, Vinkovcima i Puli te Sveti Duh, Petrova i Merkur u Zagrebu. Vrijeme trajanja otvorenih vrata za svako rodilište i ostale informacije nalaze se na web stranici Hrvatske komore primalja.

Komentari