Tata u punom pogonu od samog početka

Postati ocem čini zadovoljstvo, posebice ako kao muškarac aktivno proživite trudnoću i porođaj. Saznajte kako to ide i kako možete podržati partnericu

“Postat ćeš otac!”, ova vijest kod mnogih muškaraca isprva pobuđuje dvojake osjećaje: s jedne strane su ponosni što će postati očevi, a s druge strane neki se pribojavaju nove uloge: ne možete osjetiti promjene koje sada nastupaju u tijelu vaše partnerice, stoga vam je često teško prilagoditi se novoj situaciji. Ali, nemojte se bojati: svaki budući otac isprva mora pronaći svoje mjesto uz majku i dijete. Nekome će to uspjeti brzo te će čavrljati s trbuhom, netko drugi će veselo mijenjati pelene kad beba bude tu. Samo je važno da se otac ne isključi i ne bude samo promatrač i to iz komfora jer ne zna dovoljno o bebi ili zbog prevelikog poštovanja prema odnosu majke i djeteta. Djeca svoga oca trebaju od samog početka.

Psiholozi su jasni: što se muškarac ranije uključi u bebinu svakodnevicu, to bolje. On, naime, ispunjava važnu zadaću: rasterećuje partnericu i motivira je – a to i djetetu čini dobro. Uz to je njegovo tjelesno ophođenje važno za zdrav razvoj djeteta. Dobro je dakle da obitelj otpočetka funkcionira kao tim.

Zajedno trudni

U početku se muškarci često osjećaju isključenima. To je dijelom zbog toga što se žene u prvim tjednima trudnoće povuku jer se i same moraju prilagoditi na ‘druge okolnosti’. To ne znači da se želi odreći nježnosti i bliskosti. Baš suprotno, sada je potreban brižan partner koji servira mali doručak ili ima u pripremi neka druga iznenađenja. Ipak, muškarci se trebaju brinuti i za vlastitu nutrinu. Tko ne strepi kada pomisli na vlastite roditelje ili greške koje će možda počiniti. Prvo morate znati da ćete sasvim sigurno griješiti i da jednostavno ne postoji savršenstvo u roditeljstvu. Drugo je jedna utješna činjenica: bez obzira na to kakvi bili vaši roditelji, morate znati da sami za sebe odlučujete kakav roditelj želite biti.

Potreba za prilagodbom stana bebinim potrebama, za razgovorom s trbuhom ili odlascima na ultrazvučne preglede posljedica je tog unutarnjeg razvijanja osjećaja očinstva. Upravo taj prvi pogled na bebu skoro svim muškarcima olakšava pristup djetetu. Slike su, zajedno sa otkucajima srca, vidljiv dokaz da beba uistinu postoji.

Trudnoća očevima postaje konkretna u zadnjim mjesecima prije poroda. Tada plod tako snažno pritišće i udara trbušnu stijenku da se pokreti izvana mogu dobro osjetiti. Muškarce uvijek nanovo fascinira, kada beba ‘pokuca’ ili se odjednom, kada oni stave ruku na trbuh, posve umiri. Ima očeva, koji se igraju i redovito pjevaju uspavanku svojim nerođenim bebama.

Priprema za porođaj važna je i za muškarce

Što se više termin poroda približava, to budući očevi više razmišljaju o budućnosti. Kako ću se snaći sa bebom? Tko će ustajati, kada će noću plakati? Na trudničkom tečaju ozbiljno se shvaćaju i pitanja te osjećaji budućih očeva. Osim toga oni uče koje masaže ublažavaju bolove kod njihovih žena i s kojom su tehnikom disanja trudovi podnošljiviji.

Rođenje nije nikakva drama!

Muškarci ne moraju pratiti svoje partnerice u rađaonicu. Ipak, zajednički proživljeni porođaj je prirodan događaj koji parovima pruža vrijedan osjećaj bliskosti. Osim toga, očevi koji pristustvuju porodu mogu partnericama dati novu perspektivu čitavog događaja. Žena tijekom poroda može biti posve iscrpljena i izgubljena pa će teško sa sigurnošću znati što se sve dogodilo. Kako je beba u prvom trenutku stisnula šačicu? To je vidio otac.

Biti prisutan, razgovarati sa suprugom, govoriti za suprugu – tako glase tri važne zadaće oca u rađaonici. Ne zvuči dramatično, zar ne? Tu je još par posebnih dodataka uz pomoć kojim se muškarac može pobrinuti za dobro raspoloženje:

  • Pokrenite svoju partnericu. Mali ples ili jedna šetnja uz i niz stepenice klinike potiču trudove. (U slučaju rizične trudnoće molimo pitajte liječnika za dopuštenje.)
  • Gdje je voda, gdje je soba anesteziologa, gdje su liječnici? Istražite to i obavijestite suprugu. Vaše znanje će je umiriti.
  • Za profesionalce: točno uvidite, kako će beba izaći i ispričajte to svojoj partnerici.

Otac u punom pogonu

Hura, beba je tu! Sad se otac može na pravi način dokazati: Ono što je prije bila mirna lopta u majčinom tijelu, sada je živa beba kojoj mladi otac može puno toga dobroga napraviti. To nikako nije samo ženina stvar: psiholozi kažu da bi otac morao provoditi puno vremena s dojenčetom, nositi ga, prematati i, ako ikako može, uspavljivati. Osim toga, tate su najbolji kada je riječ o igranju s djetetom, što pridonosi duhovnim i motornim sposobnostima djeteta. Potrebne su i ljubaznosti prema partnerici jer sve što rade tata i mama pogoduje djetetu. I tako, umjesto da je ljubomoran na odnos majke i djeteta, može za dobro raspoloženje u obitelji odigrati svoj posljednji adut:

  • Budite glasnogovornik svoje supruge. Telefonirajte rođacima, prijateljima, informirajte susjede. Zastupajte diplomatski, ali bez kompromisa, svoju politiku pozivanja.
  • Testirajte svoju glazbenu kolekciju: uz koju glazbu se beba najlakše uljulja u san?
  • Dječja kolica ne voze dobro, grijač bočice je mušičav? Bez odgađanja riješite te probleme. Manjkava logistika je loš i nepotreban faktor živciranja.
  • Svakodnevno u miru razgovarajte sa svojom partnericom. Jer, komunikacija i uzajamno poštivanje su alfa i omega vašeg očinstva.

Komentari