Poznate osobe na otvorenju izložbe ‘Minuta šutnje’ Zorana Marinovića i National Geographica Hrvatska u zagrebačkoj Laubi

Snažnu poruku odaslanu ovom društveno angažiranom izložbom podržali su Nikša Kušelj, Ivana Paradžiković, Mara Bratoš, Mirjana Hrga, Hrvoje Rupčić i Kristina Krepela

Izložba simboličnog naziva Minuta šutnje postavljena je proteklog vikenda u Laubi – kući za ljude i umjetnost u povodu obilježavanja Međunarodnog dana planeta Zemlje 22. travnja. Fotografije Zorana Marinovića, koje hrvatskoj publici predstavlja National Geographic Hrvatska, pogledale su i poznate osobe – Ivana Paradžiković, Mara Bratoš i Nikša Kušelj, Mirjana Hrga, Hrvoje Rupčić i Kristina Krepela te podržale snažnu poruku odaslanu ovom društveno angažiranom izložbom.

Fotograf Zoran Marinović i National Geographic Hrvatska našli su se zajedno pod motom – nadahnjujmo ljude da se skrbe o svom planetu. A kad ni fotografije nisu dovoljne – posežemo za tišinom. Zoran Marinović već godinama snima jedinstveni motiv – prst na ustima, univerzalni znak tišine na svim jezicima svijeta, gestu kojom simbolično želi poručiti urbi et orbi da je minuta do propasti čovječanstva, da nam je nužno potrebna ta unisona MINUTA ŠUTNJE za planet Zemlju. Tako je nastala ova izložba sugestivne, humane poruke kojom National Geographic Hrvatska u suradnji s Laubom želi osvijestiti javnost o važnosti brige za planet Zemlju i potrebi njezina očuvanja.

“Jedna nit koja se provlačila zapravo cijelo vrijeme od Australije do Aljaske, jedan znak šutnje koji je globalni problem i koji je meni kasnije kao autoru postao motiv. Uništavanje, globalno zatopljenje ili zagađenje isto je takav motiv koji se provlači u svim zemljama”, pojasnio je fotograf Zoran Marinović prilikom otvorenja izložbe, koja je postavljena u Laubi – kući za ljude i umjetnost do srijede 26. travnja ove godine.

“Stanimo na trenutak, minutu, u toj šutnji, kontemplirajmo tek minutu u tišini o tome što smo učinili i što nam je činiti, i neka nakon minute šutnje zagrme naša djela – za Zemlju”, poručio je okupljenima Hrvoje Prćić, glavni urednik hrvatskog izdanja National Geographica.

Priključite se i vi pozivu na minutu šutnje za planet Zemlju i šaljite svoje fotografije s prstom na usnama na Facebook – National Geographic Magazine Croatia do 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša. Autor najkreativnije fotografije s motivom Pssst. Minuta šutnje. Za planet Zemlju.” bit će nagrađen godišnjom pretplatom na časopis National Geographic Hrvatska.

Komentari