Špica u znaku Europskog biciklističkog izazova – poznate osobe vozile Orange Bike Ride

Zagrebačka je špica ove subote obojena u narančasto! Pod okriljem Europskog biciklističkog izazova i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske održan je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem grada. U njoj su sudjelovali glumica Kristina Krepela, Matija Vuica i Jurica Popović, Iris Androšević, Lucija Lugomer, Marko Tolja, Tihana Harapin Zalepugin, Petra Kurtela i svojim dolaskom podržali Europski biciklistički izazov – natjecanje europskih gradova u poticanju građana na što češće korištenje bicikala u vožnji gradom

Točno u podne, kada se zagrebačkom špicom prolomio zvuk gričkog topa, započeo je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem Zagreba koja je krenula iz Preradovićeve i okupila nekoliko stotina građana. Bogat biciklistički program za djecu i odrasle organiziralo je Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, a pod okriljem Europskog biciklističkog izazova. U Nizozemskoj je bicikliranje način života! S čak 40 posto udjela bicikala u prometu, Nizozemska je najbiciklističkija zemlja u svijetu! Neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu. Rado dijelimo iskustvo s gradovima širom svijeta o tome kako integrirati biciklistički promet u urbanu mobilnost. Iz našeg iskustva, dobra biciklistička infrastruktura potiče ljude na korištenje bicikala i time pridonosi njihovom zdravlju i aktivnom stilu života“ poručila je Nj. E. Ellen Berends.

Svibanj u Zagrebu u znaku Europskog biciklističkog izazova

Nakon izvrsnog prošlogodišnjeg rezultata Grad Zagreb se i ove godine natječe u Europskom biciklističkom izazovu sloganom Vozim za Zagreb, vozim za sebe! Projekt je pokrenuo grad Bologna s ciljem popularizacije biciklizma među građanima.

“Europa želi smanjiti emisiju CO2 u gradovima i mi ćemo dati sve od sebe kako bismo pridonijeli toj misiji. Za sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu potrebno je skinuti novu besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja biciklirajući skupljati kilometre za Zagreb i mlade Zagrepčane”, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Prošle je godine tijekom svibnja u Zagrebu 894 građana preuzelo besplatnu aplikaciju za mobitel u sklopu Europskog biciklističkog izazova te je u mjesec dana zabilježeno 42.585 kilometara prijeđenih na biciklu i pritom  ušteđeno 8602 kg CO2.

Humanitarna nota projekta – 1 kuna za 1 kilometar – za maturante Dječjeg doma u Nazorovoj

Dodatnu notu cijelom projektu daje partner Hrvatska poštanska banka koja će za svaki prijeđeni kilometar u sklopu Europskog biciklističkog izazova donirati jednu kunu na tekući račun posebnih ambasadora ovogodišnjeg izazova, maturanata koji ove godine izlaze iz programa alternativne skrbi Dječjeg doma u Nazorovoj te počinju samostalni život. Ovo je odlična inicijativa i za HPB izvrsna prilika da kao društveno odgovorna institucija potaknemo i druge na veću brigu za okoliš. Na ovom smo primjeru spojili svoju odgovornost za zdraviji život svih i odgovornost za budućnost mladih – riječ je o maturantima koji uskoro izlaze iz Dječjeg doma u Nazorovoj, a HPB ih želi podržati na početku samostalnog života”, poručili su iz HPB-a.

Uz Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Hrvatsku poštansku banku, partner Gradu Zagrebu u ovom projektu je dakako i izdavačka kuća Adria Media Zagreb s časopisom Story. Velika nam je čast što i ove godine sudjelujemo kao suorganizatori u ovoj vrijednoj inicijativi. Adria Media Zagreb, kao lider u segmentu proizvodnje lifestyle sadržaja u Hrvatskoj, svojim aktivnostima nastoji potaknuti društvenu odgovornost u svim segmentima djelovanja, a ova akcija posebno je važna jer potičemo građane Zagreba da koristeći bicikl kao svakodnevno prijevozno sredstvo naprave nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, a istodobno i za okoliš i grad u kojem živimo te pomognu ovim mladim ljudima iz Dječjeg doma u Nazorovoj da lakše započnu samostalni život. Zahvaljujem i svim javnim osobama koje podržavaju ovaj projekt i s nama voze za Zagreb”, poručila je Ivona Čulo, generalna direktorica Adria Medije Zagreb.

U znaku narančaste boje, partner ovogodišnjeg Orange Bike Ridea bila je Cedevita sa svježom dozom vitamina, kojom su se okrijepili brojni biciklisti i osjetili ‘pravi Orange Attitude’!

Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća priključila se i ove godine Europskom biciklističkom izazovu s ciljem promoviranja u javnosti vožnje biciklom i odgovornosti prema okolišu. Jedan smo od rijetkih gradova koji koristi trokolice za čišćenje ulica, a Čistoća ih ima 326 na mehanički pogon te od ove godine i 6 električnih. Korištenje trokolica omogućuje djelatnicima Čistoće lakše i jednostavnije obavljanje poslova čišćenja javnih površina, promovira biciklističku kulturu i smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Čistač sa svojom trokolicom jedan je od simbola Zagreba, a naš grad s razlogom još i nazivaju bijelim gradom”, poručili su iz Čistoće.

Posebna je biciklistička poslastica bilo druženje s Da Vinci Bikersima koji ove godine slave 10. rođendan, a svoje su djelovanje predstavili brojnim posjetiteljima u Klubu KIC. Da Vinci Bikersi – Luka Hrgović, Stipan Tadić, Ozren Manojlović i Duje Medić – voze bicikle ‘jer nemaju za Harley Davidson’ i također voze za Zagreb u ovogodišnjem Europskom biciklističkom izazovu. Pozvali su sve građane da skinu besplatnu aplikaciju Naviki te od 1. do 31. svibnja skupljaju kilometre za pobjedu, ali i mlade Zagrepčane! #vozimzazagreb #vozimzasebe #1kunaza1kilometar

Komentari