15 ideja što sve možete raditi u mirovini

Kako bi vam umirovljenički dani bili što ispunjeniji i vedriji, pročitajte savjete kojima ćete upravo to postići

Otišli ste u mirovinu, no željeli biste još raditi a da pritom ne izgubite svoju mjesečnu rentu? Kad biste stupili u pravi radni odnos, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, obustavila bi vam se isplata mirovine. Mirovinu biste opet mogli dobivati nakon prestanka radnog odnosa. No, ako se upustite u honorarni posao, i dalje možete primati mirovinu. Naime, Zakon o obveznim odnosima dopušta mogućnost da radite određene poslove, i to na osnovi ugovora o djelu. Ako ostvarujete mirovinu i drugi dohodak, ne morate podnijeti poreznu prijavu, ali možete.

15 IDEJA ŠTO SVE MOŽETE RADITI U MIROVINI

1 ZASADITE VRT
– Uzgajajte cvijeće, povrće ili začine. Ako živite u stanu, možete zasaditi mali urbani vrt na balkonu ili unajmiti gradski vrt nedaleko od mjesta stanovanja.

2 NAUČITE NOVI JEZIK – Pučka učilišta i škole stranih jezika nude tečaj sporijeg tempa za umirovljenike.

3 POČNITE SVIRATI – Postoje prilagođeni tečajevi sviranja instrumenata za osobe treće starosne dobi.

4 NAPIŠITE KNJIGU – Ne morate pisati knjigu da biste je prodali, nego da biste iskazali svoje misli, kao što je to učinila i naša sugovornica Vesna Šikić.

5 DOKUMENTIRAJTE SVOJU OBITELJSKU POVIJEST KROZ SLIKE I PRIČE – Prekopajte ormare i nađite stare fotografije svoje obitelji te napravite album tako da svaka slika bude popraćena kratkom pričom. Takve zanimljive fotopriče mogu biti divan poklon za članove vaše obitelji.

6 IZRADITE OBITELJSKO STABLO – Istražite svoje pretke, pronađite njihove fotografije i napravite obiteljsko stablo koje također može biti poklon za vašu djecu, unuke ili rodbinu.

7 BAVITE SE UMJETNIČKOM FOTOGRAFIJOM – Dobre fotografije mogu se snimati i digitalnim fotoaparatom, a postoje i brojna udruženja fotoamatera kojima se možete priključiti i s njima organizirati i izložbe radova.

8 VRATITE SE PECANJU – Obrišite prašinu sa svog starog štapa za pecanje i upustite se u avanturu.

9 UPIŠITE TEČAJ – Vratite se u školske klupe i pohađajte tečajeve slikanja, kiparenja, izrade nakita, keramike, informatike, proučavanja drevnih civilizacija koje nude otvorena učilišta.

10 VOLONTIRAJTE – Volontirati može svatko bez obzira na zdravstvene probleme. Lijepo je darovati svoje vrijeme drugima. Javite se Crvenom križu ili župnom Caritasu, a ako ste u Zagrebu, možete pomagati starijim i nemoćnim osobama preko udruge Kap dobrote (tel. 01/2317-802) ili preko Volonterskog centra Zagreb (tel. 0800 400005).

11 VJEŽBAJTE – Aerobik sporijeg tempa, gimnastika, hodanje s nordijskim štapovima, planinarenje – sve su to fizičke aktivnosti kojima se možete baviti i u poznim godinama.

12 ZARADITE PREKO HOBIJA – Iako ne vjerujete da tako možete zaraditi, pokušajte prodati plodove svog hobija na lokalnim sajmovima i festivalima. Iznenadit će vas solidan džeparac koji ćete dobiti.

13 PJEVAJTE – Društva ili klubovi umirovljenika nerijetko imaju i svoje zborove. Zašto im se ne biste pridružili? Vjerujte, glasovne mogućnosti ovdje nisu glavni kriterij.

14 PUTUJTE – Otputujte u zemlju u kojoj možete provjeriti svoje novostečeno znanje jezika ili utvrditi znanje iz tečaja drevnih kultura. Ako vam je to preskupo, klubovi umirovljenika redovito organiziraju izlete po Hrvatskoj po povoljnoj cijeni.

15 IGRAJTE DRUŠTVENE IGRE – Dobar način prevencije staračke demencije i Alzheimerove bolesti jest da vam tijelo, ali i mozak budu aktivni. To možete postići čitanjem, ali i društvenim igrama, koje su izvrsne protiv depresije. Ako nikada niste igrali Monopoly, vrijeme je da ga naučite.

Tekst: Iva Ćurić/Lisa
Foto: Profimedia

Komentari