3 najčešća okidača krize kod muškaraca

Svatko od nas u srednjoj dobi doživljava neke simptome krize, blagog ili jačeg inteziteta. No koji su to okidači krize srednjih godina kod muškaraca?

STRAH OD STARENJA

Strah od prolaska mladosti više je izražen u muškaraca nego u žena. I dok žene uglavnom pate zbog nestanka vitkosti i mladolikosti, a menopauzu prihvaćaju kao prirodni tijek, muškarci se u jednom trenutku prepadnu godina. Suočeni s činjenicom da više nisu ‘ni fizički ni psihički’ na optimalnoj razini – vrlo često počnu gubiti samopouzdanje, koje se može manifestirati i strahom od gubitka ugleda na poslu. Naime, muškarci vole držati svoj život pod kontrolom, pa kada ona počinje uzmicati, što zbog propitkivanja i vlastite sumnjičavosti (svjesnosti) da to više nisu u mogućnosti, ali i fizičke nesposobnosti da izdrže napore kao u mladosti, izbezumljuje ih, vodi do gubitka samopouzdanja i apatije, čak i depresije.

STRAH OD SPOLNE NEMOĆI

I dok je starenje lica i tijela vidljiv estetski problem s kojim se muškarci suočavaju s godinama, erektilna (dis)funkcionalnost je dubok emotivni problem na koji je svaki muškarac iznimno osjetljiv. Iako je sasvim normalno da upravo s godinama erekcija slabi i ne djeluje više kao u mladosti, mnogi pripadnici jačeg spola to doživljavaju kao težak udarac za svoj ego. Mnogi od njih u strahu od impotencije zapadaju u psihogene smetnje, koje mogu dovesti i do psihosomatskih bolesti. Takav muškarac nije više kadar trijezno razmišljati i zbog emocionalnih teškoća osjeća i one tjelesne, što izaziva dodatni stres iz kojega ne vidi izlaz.

NEUROTIČKA OSOBNOST

Postoje muškarci koji su po prirodi neurotični, koji pate od nedostatka samopouzdanja, osjećaju nesigurnost i strah pred raznim zadacima u životu, a istodobno imaju premalo povjerenja u druge ljude pa jednostavno nisu spremni prepustiti se (bilo kakvom) uživanju u životu. Takav čovjek često dolazi u konflikt sa samim sobom, pa postane rastrgan, razdražljiv, psihički labilan i slomljen. To se više nego očito ogleda u ljubavnoj vezi jer on svojim karakterom i površnošću zagorčava zajednički život s partnericom ili, suprotno od toga, ‘skače s cvijeta na cvijet’. On se boji odgovornosti, što ga prije ili poslije dovede do teškoća. Jedino je rješenje za ovakav tip muškaraca psihoterapija, pomoć liječnika i dugotrajno liječenje osobnosti.

Foto: Profimedia

Komentari