Ciklus koji ‘vedri i oblači’

Naše tijelo i emocije mijenjaju se tijekom 28 dana, stoga se ne zabrinjavajte. Osjećaji neopisive sreće i samouvjerenosti, ali i straha, tuge i ludosti, sasvim su normalni! Otkrijte kako funkcionira temeljni ciklus našeg života

Postoje dani u mjesecu kada se osjećamo kao da je cijeli svijet naš – sve nam polazi za rukom, samouvjerene smo, nitko nam ništa ne može! No, tek što smo se opustile i uživjele u te emocije, odjednom nas i najobičniji pogled prolaznika može uznemiriti i poljuljati u našim namjerama.

Muškarcima su ovakvi naši emotivni ‘valunzi’ čista znanstvena fantastika, no vrlo često ni žene same ne znaju što se s njima događa. Da ne biste same sebe krivile za to – uprite prstom u hormone!

Naime, menstruacijski ciklus temeljni je ciklus u našem tijelu, a u slobodnoj interpretaciji mogli bismo reći i da je to temeljni ciklus u našem životu. Baš kao što se u prirodi sve događa u ciklusima, u mijeni dana i noći, godišnjih doba, plime i oseke…, sva živa bića povezana su s tim mijenama. Mjesec utječe na plimu i oseku, ali i na ljudski um, snove i ovulaciju, pa tako i na menstruaciju.

Sunce pak utječe na protok tekućina kroz naše tijelo, ali i na protok informacija, našu kreativnost…

Sve je povezano sa svime

‘Prva menstruacija se u prosjeku javlja između 10. i 14. godine života. U reproduktivnom razdoblju, koje traje od prve mjesečnice do menopauze, žena dobije oko 400 menstruacija. Ako znamo da se taj ciklus pojavljuje svakih 24 do 46 dana, a prosječno traje od četiri do sedam dana, dolazimo do fascinantnog podatka da u reproduktivnom razdoblju žena krvari – šest godina’, kaže nam dr. Ljubica Prolić, specijalistica za ginekologiju i opstetriciju. Menstruacijski ciklus svake žene, dakle, hormonski je reguliran.

Sam ciklus podijeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulacijska i luteinska. Njima upravljaju dva hormona: LH- luteinizirajući hormon i FSh – folikularno-simulizirajući hormon. Oba su hormoni hipofize koji direktno utječu na lučenje hormona jajnika – estrogena i progesterona – te se ciklično smjenjuju. Estrogen i progesteron mehanizmom pozitivne i negativne povratne sprege djeluju na hipofizu i hipotalamus te se luči više ili manje njihovih hormona. Osim toga sve žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem: štitnjača, nadbubrežna žlijezda, gušterača… također utječu na menstruacijski ciklus.

‘Dakle, sve je povezano sa svime, a da bi žena imala uredan mjesečni ciklus, mora postojati ta zadivljujuća hormonska harmonija i samo mali disbalans remeti cijeli ciklus. Sam ciklus počinje krvarenjem koje u prosjeku traje oko pet dana. Tada trebamo usporiti, odmoriti se, utopliti se dekicom i počastiti nekom finom čokoladicom. Također, tada trebamo dati tijelu mogućnost da započne novi ciklus. Do 12. dana ciklusa slijedi folikularna faza – faza zriobe jajnih stanica, kada se naše tijelo biološki i psihološki priprema za rađanje’, objašnjava dr. Prolić.

Kako je prošla menstruacija, a tijelo se očistilo, to se manifestira i na našem izgledu – ten, koža, kosa i sve na nama je u najboljem stanju. U ovoj fazi naš mozak potiče lučenje endorfina i seratonina, hormona sreće, pa smo (uglavnom) vrlo zadovoljne sobom i puno se smijemo.

Što je vrlo važno, tada ne osjećamo glad i nervozu! Istodobno smo otvorene za ljubav i primanje, zavodimo, koketiramo i teško nam je odoljeti.

Opijene hormonima – i seksom!

Opijene smo hormonima i sve gledamo kroz ružičaste naočale. Razum je skoro pa isključen. No nakon toga slijedi ovulacijska faza (otprilike od 13. do 15. dana ciklusa) koju karakterizira nagli skok LH-a (čije su vrijednosti deseterostruke u odnosu na prvu fazu ciklusa), te nešto manji skok FSh-a. Njihova lučenja nisu ravnomjerna, nego imaju pulsirajući karakter, a vrijednosti im se mijenjaju svakih 90 minuta. U ovoj fazi žene su često nervozne i ratoborne, a neke osjećaju bol. Kod nekih žena ovulacija može biti popraćena i laganim krvarenjem. S druge strane, u ovoj fazi naš organizam, koji je spreman za oplodnju, povećava razinu testosterona, što je ustvari izvrstan ‘trik prirode’ koji povećava seksualnu želju. Estrogen je na vrhuncu, a testosteron i progesteron čine ženu jako raspoloženom, čak i euforičnom.

Napadaji gladi, preosjetljivost…

‘Nakon ovulacijske slijedi luteinska faza (ako nije došlo do oplodnje jajne stanice) u kojoj se pripremamo ‘roditi sebe same’. Usmjerene smo na sebe i svoje potrebe, kao što su inače muškarci cijelog života. Aktiviraju se intuitivni djelovi mozga koji nam daju vodstvo i povratne informacije o našem životu. U ovoj fazi izražena je koncentracija hormona progesterona pa je izražena potreba za hranom, osobito za slatkišima, a počinjemo osjećati i nadutost, razdražljivot, preosjetljivost…’, objašnjava naša sugovornica.

Mnogi stručnjaci kažu kako je u luteinskoj, odnosno postovulacijskoj fazi, preporučljivo jesti više vlaknaste hrane, voća i povrća, kockicu crne čokolade

Fizička rekreacija i šumeće tablete s magnezijem i vitaminom B pomoći će nam da se osjećamo bolje, a tko pati od nesanice, pomoći će mu čaj od kamilice ili matičnjaka sa žličicom meda.

Zdravlje je u našim rukama

‘Živimo u kulturi koja omalovažava i degradira žensko tijelo i ženske instinkte do te mjere da smo i same zaboravile ženski način bivanja u svijetu. Vrlo je važno za našu cjelovitost da ga pronađemo i da se upitamo osjećamo li se ugodno u svom ženskom tijelu, možemo li se prepustiti inteligenciji svake stanice svog tijela koja ima sposobnost obnavljanja i održanja zdravlja. Svaka žena ima sposobnost iskoristiti svoj potencijal i darovitost.

Naša najveća vrijednost mora biti vlastita sreća i ispunjenje, a ne žrtvovanje za druge. Brigu o vlastitom zdravlju držimo u svojim rukama’, zaključuje ginekologinja dr. Ljubica Prolić.

Tekst: Nikolina Petan /Lisa
Foto: Profimedia

Komentari