Introvertirane osobe često su žrtve predrasuda

Otvorene i komunikativne osobe često u onima koji su svojom naravi posve suprotni vide problem. No, problema ustvari nema, jer ih samo trebamo – prihvatiti takvima kakvi jesu

Ne morate biti u potrazi za poslom i redovito pratiti oglase poslodavaca da uočite kako su otvorenost, sklonost timskom radu i izražene komunikacijske vještine, uz iskustvo i obrazovanje, najpoželjnije osobine koje kandidat mora imati za većinu radnih mjesta, bez obzira na to kojeg su profila. Te zahtjeve, unatoč svome obrazovanju i drugim vrijednim referencama u svojem životopisu, ne bi ispunjavalo barem 30 posto ljudi. Otprilike toliko, prema nekim istraživanjima, ima na svijetu introverata, osoba koje su svojom naravi više okrenute prema sebi i vole samoću te u njoj postižu svoj maksimum – kako privatni tako i poslovni. Kada malo bolje razmislimo i osvrnemo se oko sebe, čini se da današnji svijet ide više na ruku ekstrovertiranima.

Nisu timski igrači, ali ni mizantropi ni čudaci

Introverti mogu predstavljati i problem na poslu u smislu da nisu baš timski igrači. Ali, nisu svi poslovi tako koncipirani i treba razmišljati u smjeru da netko tko je introvertiran itekako može biti dobar suradnik. Isto se odnosi i na privatni život, samo što i tu vladaju predrasude. Jedna od njih je da su to osobe koje su čudaci koji ne vole ljude. Introvertirane osobe su sve samo ne mizantropi koji ne vole ljude oko sebe. One itekako imaju potrebu za društvom i upoznavanjem novih ljudi, samo ne u tolikoj mjeri kao ekstroverti. Također, oni pomnije biraju ljude s kojima će biti okruženi i kojima će dopustiti da uđu u njihov život. Introverti su izraženi individualci i ne vole se voditi logikom čopora, zato nam ponekad djeluju kao čudaci. Teško da će pasti na nečiju elokventnost, šarm i karizmu i uvijek nastoje vidjeti što stoji iza toga.

Jung ljude dijeli na introverte i ekstroverte

Stoga je bitno doživjeti njihovu povučenost kao dio njihove naravi i – prihvatiti je. Zamislite kada bi netko smatrao da treba utišati vašu poletnost ili temperament, sklonost smijehu… i stalno to pokušao promijeniti. Zacijelo mu to to ne biste dopustili, čak i kada bi to radio prijateljskim uvjeravanjem i s najboljom namjerom jer biste to smatrali napadom na svoju osobnost. Bitno je da nitko, pa tako ni introverti zbog svoga temperamenta ne osjeća krivnju ili teret. Svakomu treba dopustiti da bude introvertiran ili ekstrovertiran, u skladu sa svojim temperamentom. Jer, ako se čovjeka dugo prisiljava da bude ono što on nije, to se itekako može odraziti na njegovo psihičko i fizičko zdravlje. Dakle, introvertirane osobe su posve normalne osobe kao i sve druge. Tako je smatrao i Carl Gustav Jung.

Naime, ovaj slavni švicarski psihijatar i psiholog tvrdi da su ekstroverti i introverti dva osnovna tipa čovjeka – da postoje oni koji su okrenuti prema unutrašnjem i oni okrenuti prema vanjskom svijetu. Jung je introvertirane osobe smatrao ‘promicateljima znanja i kulture’ koje vrednuju ‘unutarnji život koji toliko nedostaje našoj civilizaciji’. Jung isto tako priznaje i da ‘suzdržanost i prividno neutemeljena stidljivost introvertnih prirodno pobuđuje predrasude protiv takvog tipa ljudi’.

Stoga, ako ste imali problem s prihvaćanjem i uvažavanjem introvertiranih osoba, napravite iskorak već danas i imate ćete jednu predrasudu manje u životu. A možda i steći priliku za dobro, iskreno prijateljstvo ili bilo kakav drugi kvalitetan odnos s nekim introvertom.

Komentari