Kako da vam vrijeme ne bude neprijatelj?

Za svaku minutu koju provedete u organizaciji svoje svakodnevice i planiranju budućnosti uštedjet ćete dragocjenih sat vremena. Stoga se ne uvjeravajte da ništa ne stižete

Produktivnost ovisi o količini uložene energije, stoga moramo pratiti i osluškivati svoje energijske potencijale. Jer ako je razina energije niska, teže je zadržati fokus i koncentraciju. Neka energija bude temelj vašeg organizacijskog sustava! Bitno je prepoznati kada je energija na niskoj razini i koje vam aktivnosti mogu pomoći da je obnovite. Učinite to vježbanjem, meditacijom ili planinarenjem, tj.
onim aktivnostima koje vam pomažu da se obnovite, daju vam snagu i opuštaju vas. To može, predlaže Kristina Zvonar Brkić, biti i slušanje glazbe, promatranje fotografija bliskih osoba ili kratko drijemanje. Razmislite što vas najbolje puni te krenite to primjenjivati u svakodnevici.

Vrijeme vam nije neprijatelj 

Mnogima je, jer ne stižu napraviti sve što su zacrtali, vrijeme veliki neprijatelj pa život ponekad izgleda kao borba s njime. Ima li smisla živjeti na taj način? ‘Ono što vi vjerujete da je istina o vremenu, tako će i biti. Ako mislite da nemate dovoljno vremena za sve obveze u danu, onda ga vjerojatno niti nećete imati. Ako vjerujete da vas obveze i zadaci kontroliraju, onda nećete imati nadzor nad svojim djelovanjem’, kaže Kristina Zvonar Brkić. Odrecite se navike da mislite kako nikad ništa ne stižete. U suprotnom, tako će doista i biti.

Naučite delegirati poslove 

Griješimo kada mislimo da samo mi možemo napraviti određeni posao, obaviti sastanak ili kupnju, skuhati juhu, najbolje obrisati pod… Naučite konačno delegirati poslove i uštedite tako na vremenu. Usto, manje ćete mrmljati i prigovarati. I teže će se dogoditi burnout, kao i svađe s partnerom. Obitelj bolje funkcionira kada svatko ima svoja zaduženja. Razmislite koje bi kućanske obveze moglo imati vaše dijete s obzirom na dob. ‘Delegiranje je jedan oblik brige o sebi. Ono je najvažnija vještina u upravljanju vremenom i ostvarenju učinkovitih načina izvršavanja svakodnevnih obveza’, ističe Kristina Zvonar Brkić. Razmislite na koga se možete osloniti u pojedinim područjima života – osim partnera i djece te kolega, to mogu biti mentori, ostali članovi obitelji, bliski prijatelji pa i poznanici. Pazite pritom koje ćete poslove delegirati:

• one koje ne obavljate osobito dobro i koje netko drugi može napraviti bolje
• zadaci u kojima ne uživate
• zadaci koji vam oduzimaju energiju ili vrijeme koje možete posvetiti mnogo važnijim aktivnostima

Usvajanje novih navika

Njih nije jednostavno steći i shvatite to kao proces, ali preko učenja kako napraviti ‘to do’ listu, sortirati obveze i selektirati ciljeve, možete to ostvariti. Iznimno je bitno prestati pamtiti obveze i držati sve u glavi. Zato krenite u zapisivanje koje će olakšati cijelu priču. Obveze trebaju biti poredane po važnosti odnosno prioritetima. ‘Najbolje je imati što manje alata za bilježenje zadataka. U suprotnom, nećete znati gdje ste što zapisali’, savjetuje Kristina Zvonar Brkić. Također, uzmite u obzir da vam odabrani alat (rokovnik, post-it papirići, aplikacija na mobitelu…) mora biti stalno dostupan i da njegova primjena mora biti jednostavna.

Komentari