Kako preživjeti teška vremena?

Istraživanja su pokazala da su žene te koje će lakše prihvatiti ostanak uz bolesnog partnera. No što je sve važno da bi oboje lakše prebrodili takva teška vremena? Doznajte u nastavku...

Razgovarajte o problemu

Mnogi ljudi još uvijek smatraju kako je dobiti rak jednako smrtnoj presudi, zbog čega parovi često prestanu komunicirati jer je strah od gubitka teško pretočiti u riječi. Dok je bolesnikova energija usmjerena na preživljavanje, njegov partner smatra kako je sebično od njega izreći vlastite brige i strahove. Vrlo je važno govoriti o osjećajima, čak i u prisutnosti psihologa ili osobe u koju imate povjerenja. Razgovor bi trebao biti ograničen na jedan sat i, ako ne znate kako započeti, probajte s ovim: ‘Puno bi mi pomoglo kad bih ti mogla reći kako se osjećam. Htjela bih znati kako se ti osjećaš’.

Zadržite mirnoću i idite dalje

Nakon dijagnosticiranja bolesti većina žena ne može nastaviti s obavezama koje su prije svakodnevno obavljale, ali djeci su i dalje potrebni čista odjeća i skuhano jelo, što znači da život mora ići dalje. Uloge obaju partnera morat će se promijeniti i, dok bi žena mogla izgubiti osjećaj identiteta, njezin partner bi se mogao naći u problemima vezanim uz mnoštvo obaveza koje su sad pale na njegova leđa. Umjesto da se muškarac pita kako će se brinuti za vas i obitelj, ohrabrite ga da potraži pomoć prijatelja, rodbine (da netko drugi odveze djecu u školu i dođe po njih…).

Intimnost ne mora značiti seks

Operacija ili kemoterapija može utjecati na samopouzdanje i seksualnu želju. Više od 40 posto osoba koje boluju od raka kaže kako njihov seksualni život pati. Važno je objasniti kako se osjećate i sjetiti se da intimnost može biti i dodir, masaža ili poljubac. Nađite vremena jedno za drugo, priuštite si večeru u restoranu i smijte se skupa. Humor u teškim vremenima dobar je način za otpuštanje stresa i zbližavanje.

Zapamtite da i vaš partner pati!
Kada žena sazna da boluje od teške bolesti, partner bi mogao postati toliko zabrinut za nju da se zaboravi brinuti za sebe. Nije neobično da partner postane depresivan. Trebate mu pomoći. Važno je da ima nekoga komu može vjerovati.

Tekst: Livia Čveljo/Lisa
Foto: Profimedia

Komentari