Kako učvrstiti odnose s dragim ljudima?

Psihologinja Ines Denona kaže kako prijateljstva ne opstaju sama od sebe, ona trebaju naše umijeće održavanja kvalitetnih odnosa. Zato donosimo 5 koraka koji će vam pomoći da vaše prijteljstvo bude još jače i čvršće te da vrijeme koje provedete zajedno bude prilika za bolje upoznavanje

Odanost, iskrenost i dobrota

Svaki odnos, za koji želimo da uspije, zahtijeva angažman i davanje. Tako i prijateljstvo od nas traži trud. Nitko ne želi imati uz sebe prijatelja koji će nam samo laskati i govoriti da je sve u redu kada to nije. Prava prijateljstva uključuju iskrenost (čak i kada je ona bolna) bez uvijanja, ali s namjerom da se drugoj osobi pomogne.

Njihova radost je i vaša radost

Iskreno radovanje prijateljičinim postignućima, ali i suosjećanje kada joj je teško odlike su dobrih prijatelja koji se ne natječu tko će biti bolji i uspješniji i nisu ljubomorni, nego zajedno dijele dobre i loše trenutke.

Važni datumi se moraju znati

Pravi prijatelj ne zaboravlja prijateljev rođendan, odgovara na svaki SMS te uzvraća na propuštene pozive (osim ako nema opravdan razlog za nejavljanje). Vodite računa o važnim događajima svojih prijatelja jer im tako iskazujete poštovanje.

Opraštanje – ključ zajedništva

Ako mislite da vas prijatelji nikada ne bi smjeli povrijediti, u krivu ste. U prisnim međuljudskim odnosima moguće su povrede, a koliko je odnos kvalitetan i koliko su osobe zrele, govori činjenica mogu li oprostiti jedna drugoj.

Važna su realna očekivanja

Imati najboljeg prijatelja ne znači da on mora stalno biti fizički prisutan u vašem životu, odnosno da s njim morate svakodnevno čuti ili vidjeti. Za pravog prijatelja treba izdvojiti vrijeme, ali to može biti i pola sata šetnje tjedno ili kratka kavica. Prijateljstvo je fleksibilno i prilagođava se životnim promjenama.

Foto: Profimedia

Komentari