Ključevi sreće u vašim su rukama

Lijepo je težiti velikim dostignućima i vjerovati u uspjeh. No put koji vodi do realizacije velikih životnih ciljeva sastoji se upravo od malih stvari napravljenih s puno ljubavi. Znate li to primjenjivati u svom životu?

Skloni smo mišljenju kako cće nam život biti bolji i ispunjeniji tek onda kada ostvarimo neki svoj veliki plan koji smo dugo sanjali. Kupnja kuće ili automobila, udaja za čovjeka svog života, uspješna djeca, visoka funkcija na poslu, sportski uspjeh, dobro zdravlje… Brojna su očekivanja i želje. Stručnjaci smatraju kako je u životu potrebno imati cilj i vjerovati u njegovo ostvarenje, no što kada taj cilj jednom realiziramo? Sreća odjednom postaje kratkog vijeka, zadovoljavamo se postignutim i ubrzo počnemo težiti nečem novom. Kako se sreća u životu ne bi svodila samo na određena životna poglavlja u kojima nam se dogodilo nešto veliko i važno, donosimo nekoliko dobrih ideja kako svaki dan uživati u postignutome. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je za početak promijeniti neke navike zbog kojih nismo uživali punim plućima u onome što radimo. Kako? To dobro zna life coach Tatjana Divjak koja u svojoj knjizi ‘Male ideje za sretniji život’, u izdanju Naklade Ljevak, nudi primjere kako zauzeti novi stav prema svakodnevnim situacijama i umjesto problema vidjeti rješenje. Sve to je moguće postići tek onda kada to činimo s puno ljubavi.

Sreća dolazi kada mislimo pozitivno

Često ste nervozni i lako planete na svaku sitnicu? Mrzovoljnoj prodavačici u trgovini uzvraćate grubim pogledom? U prometu nazivate lošije vozače od sebe pogrdnim imenima? Ogovaranje
kolegica na poslu svakodnevno je na repertoaru? Kada biste na svakodnevne situacije koje vas izbacuju iz takta počeli pozitivno gledati, na kraju dana osjećali biste se mnogo ispunjenije i zadovoljnije. Life coach Tatjana Divjak smatra kako misliti pozitivno ne znači ignorirati svijet koji nas okružuje ili zabiti glavu u pijesak. I vlastiti svijet ove stručnjakinje počeo se mijenjati kada je i sama prestala kritizirati druge, osuivati ih i ogovarati, kada je uputila osmijeh nepoznatome i dan završila zahvalnošću. Posljedice ovog
promijenjenog ponašanja su takve da vas drugi više neće živcirati, a vi ćete se početi dobro osjećati u svojoj koži. Imat ćete više energije i ideja i osjećat ćete se sretnije jer više nećete upadati u vrtlog negativnih misli, nego ćete ih (čim dou) tjerati pozitivnim stavom.

Ne osjećate se dobro? Počnite se smijati

Sigurno ste čuli izreku ‘smijeh je lijek’. To je i znanstveno potvrđeno. Smijeh opušta mišiće, jača imunitet i srce te snižava kolesterol. Osim što ima veliki utjecaj na zdravlje, smijeh se pozitivno odražava i na psihu jer grč zbog problema odjednom prestaje pa ubrzo uviđate da su teške situacije prolazne i da ćete ih jednog dana čak i zaboraviti. Osmijeh mijenja sve u pozitivnom smjeru. Primjerice, posvađali ste se sa suprugom i naljutili ste se na njega jer vas je povrijedio. Odlučili ste ustrajati u svojoj ljutnji ne biste li mu očitali lekciju i tako mu dali do znanja da je pogriješio. No ta ljutnja učinila vas je nesretnom, a pravdu u životu nije uvijek moguće postići. Odaberete li osmijeh kao svoje oružje i uputite li ga svome partneru, i on će odjednom omekšati pa je u tom slučaju puno veća vjerojatnost da će uvidjeti kako je pogriješio nego ako čvrsto držite svoju stranu i čekate da se on ponizno ispriča. Ako ste se zaboravili smijati i nekomu osmjehnuti, pročitajte neki vic ili pogledajte humoristični film, možda će vas to potaknuti na veselje.

Raditi s ljubavlju

Sv. Terezija od Djeteta Isusa znala je govoriti: “Podignete
li pribadaču s poda s velikom ljubavlju, možete obratiti jednu dušu”. Snaga obavljanja malih (i možda neznatnih) svakodnevnih stvari s ljubavlju je uistinu velika, iako nam to možda i ne izgleda uvijek tako. To se može primijeniti na sve životne situacije – primjerice, dok perete suđe, ne mrmljajte kako vam je ta radnja naporna, nego probajte pjevati iz svega glasa; kada vas djeca izbace iz takta i dođe vam da se izvičete na njih, okrenite na šalu i smijte se s njima.

Znate li reći drugome ‘oprosti’?

Da biste bili sretni i ispunjeni, potrebno je ponajprije raditi na sebi, a, mijenjajući sebe, dat ćete dobar primjer drugima. Ponos je mnogima prepreka za sreću. Na iskreno priznanje da smo pogriješili često gledamo kao na izgubljenu bitku. No istina je upravo suprotna. “Puno je lakše biti u sukobu nego ga pokušati riješiti. No ljutnja izjeda i, dok se ne naučimo iskreno ispričati, nećemo imati mira”, objašnjava Tatjana Divjak i kaže kako iskrena isprika uključuje kajanje za počinjeno, bez opravdavanja i stajanja u obranu sebe.

Mora li sve u životu ići po planu?

Supruga ste, majka i poslovna žena? Nije lako biti uspješan u svim tim ulogama i to ženama često postaje teret koji ne mogu nositi. Tada se u njima javlja krivnja i osjećaj da nisu dovoljno sposobne za uloge koje su im dodijeljene. No, što uistinu znači biti dobra majka, supruga i poslovna žena? Znači li to da kućanski poslovi moraju
biti obavljeni, ručak skuhan, uredski posao dovršen, da se djeca mirno igraju bez vike, a da sa suprugom vodite ugodnu raspravu i sve dogovorate bez problema? Upravo suprotno – biti uspješna
znači da se znate nositi sa životom (i biti radosna) i onda kada vam ne ide sve po planu. Ako imate ljubavi za sve što činite, onda je to dovoljno i ne moraju se događati izvanredne i velike stvari da bi vam to bilo potvrda da radite dobro.

Ključevi sreće su kod vas

Skloni smo opterećivati se time kako u životu nemamo dovoljno
novca ili nekih drugih materijalnih dobara. Često se osjećamo siromašno jer nemamo za ono što bismo željeli priuštiti sebi ili svojoj djeci. No pravo siromaštvo, prema riječima Blažene Majke Terezije, je ono kada smo neželjeni, nevoljeni i kada nitko ne mari za
nas. Ova blaženica poručuje kako moramo početi liječiti tu vrstu
siromaštva u vlastitom domu jer, koliko puta su se naša djeca osjećala zaboravljeno, usamljeno ili koliko smo puta bračnog partnera zanemarili i zaboravili nazvati svekrvu, mamu, prijateljicu…?
Sreća je u onome što činimo za druge!

Preporučujemo

Komentari