Ne podcjenjujte intuiciju, može vam biti od pomoći

Svi smo rođeni s unutarnjim glasom ili osjećajem koji nam ukazuje kome vjerovati, a kome ne ili kojim putem krenuti, kakvu odluku donijeti. Budući da se nerijetko takvi signali pokažu ispravnima, prava je šteta odreći se svoga šestog čula i ne vjerovati mu

Teško da će vam bilo tko, bez obzira koliko se oslanjao na nju, točno znati definirati intuiciju. Obično će je opisati kao određeni osjećaj ili predosjećaj koji se javi u nekoj situaciji ili prilikom donošenja odluka i sticanja dojma o osobi koju je upoznao. Neki znaju reći da čuju unutarnji glas koji im govori ‘To je to’ ili pak ‘nemoj to činiti/nemoj vjerovati toj osobi’. Dakle, intuicija se bazira na dva osnovna osjećaja – kroz ‘DA’ i ‘NE’, što ukazuje da nam može biti od velike koristi. No svejedno smo oprezni kada je intuicija u pitanju. Ti unutarnji signali koji nam govore što je za nas najbolje u određenoj situaciji ili nas upozoravaju da će nam neki odnos ili odluka biti štetni ne bazira se naime na logici i ne postoji neka znanstvena metoda kojom bismo mogli procjeniti vjerojatnost onoga što nam govori to šesto čulo odnosno podsvjest. Stoga mnogi odustaju od intuicije, bojeći se krive prosudbe i krivog koraka koji može proizaći iz nje. Posebno ako su se ‘opekli’ u nekim situacijama, slijedeći svoj unutarnji glas, koji se na koncu pokazao pogrešnim. Intuicija može i – prevariti.

Stoga je sve manje onih koji se u svom svakodnevnom životu oslanjaju na intuiciju smatrajući je nedovoljno pouzdanom i opipljivom. Rješenje je – zlatna sredina u kojoj osluškujemo svoju intuiciju ali i glas razuma. Svjesna dobrobiti intuicije, američka je vojska počela u posljednje vrijeme ulagati značajna sredstva u ispitivanje moći intuicije, kako bi svoje vojnike naučila kako prepoznati intuiciji i služiti se njome. Ona nekada može biti presudna u donošenju brzih odluka koje bi im mogle spasiti život. Kao što nam svakodnevni život pokazuje kako se brza odluka o kupovini neke stvari može pokazati boljim potezom nego da smo planirali danima i informirali se. Ponekad je doista bolje djelovati brzo vjerujući u svoje osjećaje i unutarnji glas, bez previše razmišljanja i taktiziranja. Time se ravnao, što možda zvuči kao paradoks, znanstvenik Albert Einstein, tvrdeći kako je intuicija od svega – najvrijednija. Ako ste je zanemarili ili se nikada niste voljeli oslanjati na nju jer spadate u tvrdokorne racionaliste, ne očajavajte – intuicija se može naučiti ili ponovno steći. Pomažemo vam kako to ostvariti.

1. Izdvojite neko kratko vrijeme svaki dan da se osamite, jer ćete se tako lakše povezati sa sobom i onim što se odvija u vama – mislima i tijelu te oko vas. Nastojte u tom vremenu ne misliti na svakodnevne obaveze i planove, nego se opustite što je više moguće, izbacujući negativne emocije i brigu.

2. Promatrajte svijet i odnose oko sebe te vježbajte suosjećanje jer ćete tako lakše shvatiti što se drugome događa ili pak koje su mu namjere. Iz njegovih gesti i ostalih komponenti govora tijela možete puno toga saznati.

3. Tokom dana prisjetite se svojih snova i počnite razmišljati o njima, dovodeći ih u vezu sa svojim trenutnim stanjem ili ljudima kojima ste okruženi. Iz toga možete puno toga uvidjeti, a s vremenom i predosjetiti.

4. Kada se mučite u prepoznavanju onog što bi trebala biti intuicija, kriterij vam može biti unutrašnji glas na koji niste ravnodušni i koji se stalno ponavlja. Naročito ako taj glas govori da smo na krivom putu ili da primjerice ta osoba nije za nas. Više takvih situacija dat će nam potrebno iskustvo i sigurnost oslanjanja na intuiciju.

5. Da biste bolje prepoznali intuiciju i ono što vam ona govori, snažne emocije, nestrpljivost ili pak predrasude uvijek treba ostaviti po strani, jer one uvelike utječu na ono što čujemo, te nas mogu odvesti u krivom pravcu. Neugodan osjećaj u tijelu također može biti dodatni signal da smo krivo shvatili što nam intuicija govori.

Komentari