Patite li i vi od nomofobije?

Bojite li se da biste mogli ostati bez svog pametnog telefona, moguće je da patite od nomofobije

Koliko ste puta izlazeći iz nekog javnog prostora, poput kafića ili restorana, panično počeli prekopavati svoju torbu ili pak džepove, jer ste pomislili da ste zaboravili svoj pametni telefon? Koliko vas je samo puta uhvatila panika kada ste shvatili da će vam se uskoro potošiti baterija, a da sam sobom nemate punjač? Znate li uopće važne kontakte iz svog pametnog telefona napamet? Pamtite li mjesto i vrijeme dogovorenih sastanaka, važne datume, rođendane voljenih ili pak sve to zapisujete u svoj pametni uređaj? Kako biste se uopće osjećali da ostanete bez svog mobitela?

Sigurni smo da je većina vas puno puta samima sebi postavila ova ili slična pitanja te došla do zaključka kako zapravo ne može bez svog pametnog telefona! No znate li da se taj strah od ‘nedostatka’ mobitela naziva nomofobija?! Premda ne spada u listu službenih fobija, stručnjaci se slažu da je riječ o specifičnoj fobiji koja kod ljudi izaziva različita stanja poput anksioznosti, nervoze, panike… Naša sugovornica, psihologinja Kristina Bačkonja, objasnila nam je o čemu je tu zapravo riječ i koliko ta tzv. fobija može biti ozbiljna.

‘Pretjerano je govoriti o fobiji ako taj strah od gubitka pametnog telefona osobu ne ometa u svakodnevnom funkcioniranju. Koliko je taj strah izražen, ovisi o svakom pojedincu, no vjerujem kako kod većine, ipak intenzitet straha nije toliki da bismo ga nazivali fobijom’, kazala nam je psihologinja Bačkonja te dodala: ‘Evo i sama sam nedavno na telefonu instalirala mBanking i naravno da mi ne bi bilo ugodno kada bih izgubila telefon. Vjerujem da ne bi bilo svejedno ni ljudima koji su primjerice izdvojili veću svotu novca za telefon. U takvim slučajevima strah od gubitka pametnog telefona je opravdan’.

Ako ste pak osoba koja svakih nekoliko minuta provjerava poruke na svom mobilnom telefonu, ne dopuštate da vam nešto promakne na društvenim mrežama, prva stvar koju radite kada uđete u neki kafić ili restoran jest traženje utičnice za punjač, ne odlazite na spavanje bez da ‘apdejtanja’ informacija, a to je i prvo što radite kad se ujutro probudite, uhvati vas nervoza ako je wi-fi signal slab… na dobrom ste putu da postanete nomofob, kad već ‘titulu’ ovisnika o svom pametnom telefonu, već imate!

 

Komentari