Stanja koje nas čine manje privlačnima

Ako želite ostvariti dobru vezu i imati kvalitetnog i odanog partnera s kojim ćete funkcionirati, onda se doista morate u odabiru prije svega ravnati načelom kako je unutarnja ljepota najbitnija. I ne ignorirati obrasce ponašanja koja vas čine odbojnima

Svi se vole, kada su muško-ženski odnosi u pitanju i rasprave o faktoru privlačnosti i uspjehu u pronalasku partnera, pozivati na rečenicu kako prava ljepota dolazi iznutra. Često nas savjetuju da baš na to obratimo pažnju prilikom traženja svoga budućeg partnera. Uglavnom nam to teško polazi za rukom, ali tek kada počnemo živjeti s nekim, shvatimo, bez obzira kojeg spola bili i koji su nam prioriteti u vezi, da je spomenuti savjet ustvari bio točan. Jer, teško da ćete živjeti od nečije izvanjske ljepote ili fizičkih atributa koja su vas privukla partneru. Zajednički život opstaje zbog sasvim drugih stvari, a to je, uz ljubav, ponajviše i naš način funkcioniranja u svakodnevnom životu, pogledi na svijet, ponašanje, karakterne osobine, spremnost na prilagođavanje… Neki uspijevaju odoljeti isključivo izvanjskim dojmovima prilikom upoznavanja i odabira partnera i ravnaju se i nekim drugim elementima. Otkrili su nam i koji načini ponašanja mogu naročito iritirati i biti odbojni te ukazivati da bi eventualna veza s tom osobom bila sve samo ne skladna. Naravno, sve ovo će biti teško otkriti odmah prilikom upoznavanja, ali bitno je da imate za početak ove kriterije na umu. I da o njima razmislite pri idućim izlascima s tom osobom… Ako želite imati kvalitetnu i dugovječnu vezu, onda bi ovo trebali biti bitni kriteriji.

Nametljivost

Izražen temperament, optimizam, duhovitost, vedrina, sklonost zabavljanju društva oko sebe, načitanost ili informiranost o zbivanjima u svijetu načelno su poželjne osobine. No, i tu treba imati mjeru jer kada pretjerate i uvijek dominirate u društvu to može biti vrlo neatraktivno onome tko je bacio oko na vas. I ukazivati da imate problema sa sobom. Mnoge osobe to naime rade da bi istaknule sebe i bile u prvom planu te tako prikrile svoje probleme – konstantan nedostatak ljubavi i pažnje bliskih osoba (primjerice roditelja ili bivših partnera), nesigurnost, osjećaj manje vrijednosti… Njihova potreba da se na ovaj način nametnu može biti problem u vezi jer će uvijek imati dojam da ju na volite dovoljno pa će vas zbog toga optuživati i raditi razne ekscese samo ne bi li privukla vašu pažnju.


Pesimizam

Ma koliko imali vedru narav i bili iz ‘klase optimist’, dogodi se i onaj loš dan i osjećaji da se cijeli svijet urotio protiv vas i da ništa više nema smisla. To je posve normalno. No, bitno je otkriti je li to samo faza ili trenutno raspoloženje ili općenito pogled na svijet. U ovom drugom slučaju doista treba biti oprezan, jer je teško biti u vezi s takvom osobom, naročito ako ste vi njezina suprotnost. Naime, iza pesimizma stoji nerijetko nezadovoljstvo, more negativnih osjećaja, duboko razočaranje, nedostatak ljubavi prema sebi, drugima i životu… Takve osobe kao da prizivaju probleme u svoj život i za sve okrivljuju druge. Sve to može otežavati komunikaciju i trnuti potrebnu dozu životne radosti. Tko još voli mrke i nezadovoljne ljude? A naročito ako je to partner…

Površnost

Jasno vam je da u izgledu nije sve. Brzo ćete ga se zasititi, kao i površne komunikacije koja se svodi na razgovor o drugima (najčešće je to ogovaranje) ili na to što ste radili, što ćete raditi, kako izgledate … One koji traže ozbiljnu vezu to može odbiti. Muškarci priznaju da ih odbija ženska sklonost tračanju i komentiranju svake druge žene, kao i učestalo psovanje. O načinu kako vaš potencijalni partner/ica komentira druge osobe puno govori o njoj. Naročito ako ima potrebu istaknuti njezine slabosti, bilo fizičke, bilo karakterne..

Neiskrenostp

Laži koje izgovorite, ma kako bile male mogu biti vrlo odbojne za potencijalnog partnera. Naravno, ako ih otkrije. Obično volimo lagati o svome poslu, obrazovanaju ili mjestu stanovanja – dakle o svome materijalnom statusu. Nastojimo ga, naravno, prikazati boljim nego što jest kako bismo ostavili bolji dojam. Ili se pokazati karakterno drugačijim nego što jesmo, odnosno prikriti svoje mane. Ali, ako ćete izlaziti dalje s tom osobom i ući u vezu, to će ionako izaći na vidjelo, zar ne? Ako mislite da će tada biti kasno jer će druga strana biti dobrano zagrijana za vas, nemojte misliti da te laži neće ostaviti posljedice na vašu vezu. U nekoj od svađa vjerojatno će vam ih partner ‘baciti’ u lice.

Egocentričnost

Voljeti sebe i svoje tijelo te misliti o sebi kao privlačnoj i vrijednoj osobi nije egocentrizam, nego vrlina. Možda i jedna od najvažnijih vrlina koju osoba može donijeti u vezu. Ona znači manje nezadovoljstva, sukoba, optuživanja, prigovaranja, ljubomore, posesivnosti… Jer, većina ovih stvari dolazi iz partnerova nedostatka samopouzdanja, sigurnosti i ljubavi prema sebi. A pravu ćete egocentričnost primijetiti kod osoba koje misle da nitko nije lijep kao oni ili smatraju da su njihova postignuća izuzetna, kao i to da vode super uspješan i uzbudljiv život. Vi mu se, doduše, sviđate pa će biti usmjeren na vas pa se njegov egocentrizam tako prikrije. Ali zato ćete ga primijetiti u njegovom nezainteresiranom i bešćutnom odnosu prema drugim osobama, članovima obitelji ili pak kada zapadnete u probleme, pa vam bude potrebna njegova podrška i prisutnost, a on vam je neće uzvratiti.

Komentari