Sva značenja crvene…

Crvena se obično percipira kao boja ljubavi. No ona ima još mnoga značenja...

Za koju se boju obično odlučite kad kupujete npr. neki novi odjevni predmet?! Birate li, posebice zimi, većinom tamnije boje ili pak one sigurne poput bijele, sive ili krem… ili se pak odvažite na upečatljiviju?! I zašto je tomu tako?! Naime, boje jako utječu na naše emocije, na našu percepciju, a važne su i u kontekstu poruke koju želite poslati. I baš zato se mnogi boje odvažiti na, primjerice crvenu… A ona simbolizira štošta!


To je boja krvi i vatre, povezana je se s ljubavlju, strašću, željom, vrućinom, požudom, seksualnošću, osjetljivošću, romantikom, veseljem, snagom, vodstvom, hrabrošću, bijesom, opasnosti, zlobom, snagom volje, gnjevom, stresom, akcijom, odlučnošću… To je boja koja simbolizira upornost, moć, odvažnost… predstavlja energiju, požudu, strast i želju. Vezana je za osnovne fizičke funkcije, emocionalne, financijske potrebe oko preživljavanja i zaštite sebe. Iako su gore opisi crvene boje skoro pa univerzalni, ipak crvena boja ima različito značenje za različite kulture.

U Kini se tako crvena koristi kako bi se nekome zaželjelo sreću, a i predstavlja sreću i blagostanje. U Južnoj Africi crvena je boja žalosti, a u Rusiji se povezuje s komunizmom zbog povijesti. U SAD-u kada se crvena povezuje s bijelom i plavom predstavlja patriotizam i ponos zemlje. Tako izreka ‘in the red’ znači gubljenje novca, odnosno ne imati novca ili biti u dugovima. Smatra se da dolazi od osjećaja stresa i anksioznosti, koji su fizički simptomi koji podižu krvni tlak i često vode do bijesa i opasnosti. Izraz ‘red herring’ označava neistinu, kada vas zavode krivim informacijama. Izraz ‘red flag’ znači upozoravanje na opasnost, probleme, ratove, borbu.

A u kakvim situacijama/prigodama vi birate crvenu?

Komentari