Trebam li reći zbogom ili ipak ne…

Robovanje navikama nije dobro jer nas sprečava da istražimo i upoznamo nove mogućnosti. Također je to i strategija linije manjeg otpora te racionaliziranje i borba s dilemama koje nas samo udaljuju od istine koja već jest u nama. Kako prelomiti teške odluke u sebi i prekinuti s prijateljicom, partnerom...

.. prijateljici

SITUACIJA: Kada vam je bila potrebna podrška, pokazalo se da vas ona ne sluša, da vaše probleme ne shvaća ozbiljno i da se radije drži po strani.
Pitate se: je li mi takva prijateljica uopće potrebna?
DVOJBA: Poznajemo se već tako dugo i puno toga nas veže.
Možda i pretjerujem s reakcijama?
RJEŠENJE: Upitajte se: Je li gospođica ‘Sama sebi dovoljna’ oduvijek bila takva? Nije? U tom slučaju razgovarajte s njom o svojim osjećajima i nemojte sve zadržati za sebe.
Ako odgovor na pitanje glasi: ‘Nažalost, da!’, vrijeme je da si konačno priznate: ‘To nikada i nije bilo pravo prijateljstvo!’

… šefu

SITUACIJA: Vi dajete sve od sebe, ali na vidiku nema ni pohvale ni promaknuća. To je sigurno frustrirajuće. Ipak, treba li odmah dati otkaz?
DVOJBA: Suvereno obavljam svoj posao, a i kolege su super.
Novi posao je rizik – je li on toga vrijedan?
RJEŠENJE: Jeste li sa šefom već razgovarali o svojim željama? Ako jeste, ali se i nakon toga ništa nije promijenilo, vrijeme je za podvlačenje crte. Zapitajte se gdje želite biti za pet godina i kako to možete postići. Naporno je držati se nečega što nas čini nesretnima – imajte i to na umu.

… frizeru

SITUACIJA: Godinama ste mu s povjerenjem prepuštali brigu o svojoj kosi i otvarali mu dušu, ali njegovo umijeće šišanja i friziranja s vremenom se smanjilo.
DVOJBA: Pogodit će ga odete li konkurenciji.
RJEŠENJE: Vi ste klijentica koja plaća njegove usluge. Recite mu što vam smeta. Ako se ništa ne promijeni, odlučite se za kreativnu pauzu koja će i vama i njemu dobro doći. To je sasvim u redu! Osim toga, robovanje navikama nije dobro jer nas sprečava da istražimo i upoznamo nove mogućnosti.

… partneru

SITUACIJA: Od plamteće ljubavi ostala je samo hrpica pepela.
DVOJBA: Što ako više ne nađem nikoga tko bi mi odgovarao?
RJEŠENJE: Razgovarajte s partnerom o svojim razmišljanjima o prekidu. To što je nastupila kriza ne znači da odmah treba dići ruke od dugogodišnje veze. Partner ne želi razgovarati o tome? Dajte i sebi i njemu vremena, borite se – i tek tada napravite račun. Ako ni nakon toga u vezi nećete vidjeti smisao, raskid s prošlošću bit će preduvjet za novi početak.

Komentari