I vi možete živjeti hygge, iako niste iz Danske

Saznajte zašto je upravo 'hygge' postala jedna od najpopularnijih riječi u 2016. te kako ona može postati dio vaše svakodnevice

Trenutno najpopularnija riječ na svijetu nesumnjivo je ‘hygge’, svojevrsni stil života koji se promovira ili bolje rečeno živi u Danskoj. Da je tomu tako, svjedoči i Collinsov engleski rječnik koji ju je proglasio rječju 2016. godine. Riječ ‘hygge’ (izgovara se hiuge) teško je točno prevesti – izvorno, to je norveški pojam koji označava blagostanje, a u danskom kontekstu odnosi se na nekoliko stvari. Prije svega na život u kojem ugađamo sebi i živimo u trenutku, a ne u prošlosti, provodimo vrijeme s najdražima i nastojimo unijeti mir u sve segmente života. Hygge nas također uči kako ne trčati za materijalnom sigurnosti – nekretninama, bankovnim računom i statusom u društvu, već kako postići duhovno blagostanje i biti sretan. Nekima se ove odrednice mogu činiti poput lijepo sročenih fraza, no ako se podsjetimo da su Danci proglašeni najsretnijim građanima svijeta i da je doista ugodno živjeti u toj zemlji, onda shvatimo kako priča o ‘hyggeu’ nije nimalo besmislena niti utopistična, nego realno postignuće.

Sreću je, za Dance, moguće ostvariti, ali ona se krije u svakodnevnim, običnim stvarima poput druženja, šetnje, kuhanja, ispijanja omiljenog napitka, uživanju u prirodi i bavljenja sobom i povezanosti i zajedništvu s bližnjima. Ili jednostavnije, u autentičnim trenucima života koji nisu uljepšavanje realnosti ili glumljenje nečega što nismo. ‘Hygge’ nas uči da budemo usmjereni na ljude, a ne stvari ili samu formu. Ovaj termin je danas postao brend pa se o njemu pišu statusi na društvenim mrežama, blogovi i knjige.

Jedna od njih, ‘Hygge, sretan život na danski način’ prevedena je nedavno i na hrvatski jezik i govori o novoj kovanici stila života kao osjećaju pripadnosti i topline i trenucima ugode i zadovoljstva. Autorica Louisa Thomson Brits smatra kako je moguće ostvariti ‘hygge’ i prizvati sreću u svoj život bilo gdje, a ne samo u Danskoj. Knjiga vas iz poglavlja u poglavlje, korak po korak, uvodi u ostvarenje jednostavnosti autentičnog života – kroz mijenjanje postupaka, obrazaca razmišljanja, poimanja života. Mijenjanje mentalnog sklopa utjecat će na izgled vašega doma, način provođenja vremena, oblačenja i općenito odnos prema odjeći, kozmetici i materijalnim stvarima. Naravno, nećete ih prezirati ili odbaciti, ali nećete biti ovisni o njima niti će oni biti na prvom mjestu u vašem životu. Prvo mjesto, prema h’yggeu’, rezervirano za ljude i duhovno i emotivno blagostanje. I nama, ako se želimo riješiti krivih prioriteta u životu, ‘hygge’ može postati dio svakodnevice.

Komentari