Ecija Odjanić pucala od ponosa na svoju malu veliku glumicu Cvitu

Glumica Ecija Ojdanić pucala je od ponosa na premijeri filma 'Anka' u kojem njezina kći Cvita Viljac ima glavnu ulogu

Sinoć je u Zagrebu održana svečana premijera filma ‘Anka’, redatelja Dejana Aćimovića, u kojem je uz nogometnu legendu, a danas glumca Érica Cantonu, svoju prvu veliku ulogu imala i 11-godišnja kćer glumice Ecije Ojdanić, Cvita Viljac. Svečani događaj pratio je veliki interes publike za domaći film, a to potvrđuje i prepuna premijerna dvorana koju je sinoć bila premala za sve koji su došli pogledati adaptaciju jednog od najljepših dječjih romana ‘Anka Brazilijanka’ Mate Lovraka.  Gledateljima su se uz redatelja i scenaristicu filma Tatjanu Aćimović, poklonili i glumci: Éric Cantona, Cvita Viljac, Anđela Ramljak, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Žarko Savić, Goran Grgić, Mato Gulin, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić, Lucija Tudor, Anica Kovačević kao i ostatak ekipe iz filma.

A za najmlađu zvijezdu ove glumačke postave, kćer glumice Ecije Ojdanić, Cvitu Viljac ovaj je događaj bio poseban. Uloga u filmu prva je njezina glavna uloga, za koju ju je njezina mama pripremila praktičnim savjetima poput onih da gleda i sluša partnera i redatelja te da se odmara kada god može. ‘Mislim da se roditelji trebaju što manje petljati u to, znala sam da je u sigurnim rukama i da treba raditi ono što redatelj od nje zahtijeva’, kazala je Ecija za Ekran Večernjeg lista te nadalje ispričala: ‘Bilo me strah jer je snimanje trajalo 45 radnih dana, a ona je snimala gotovo u svakoj sceni. Naporno je to i odrasloj glumici, a Cvita je bila proslavila 10. rođendan nekoliko dana prije početka snimanja filma. Osim toga, stalno su bili na terenu. To nije kao kada snimate nešto pa navečer dođete prespavati doma; cijela je ekipa bila u Šibeniku, u hotelu. Doduše, to jest naš kraj jer su Cvitine obje bake dolje, kao i njezin tata (Ante Viljac, op. a.), no organizirali smo se tako da je stalno netko bio uz nju. U početku ja to nisam mogla, jer sam snimala film i seriju, no s njom je cijelo vrijeme bila i naša dadilja te cijela obitelj. No Cvita je sve stvarno savršeno izdržala. Čak sam samoj sebi nekoliko puta zamjerala to što sam pustila dijete na svoj teren ne znajući hoće li moći podnijeti taj teret, no tada bi svaki put ona mene tješila, govoreći da joj je lijepo, da se zabavlja i da je to htjela. Uz to, cijela je filmska ekipa stalno pazila na nju i brinula se o svemu. Cvita je bila njihova miljenica, pa mi je bilo lakše’.

Preduvjet za izbivanje iz škole bio je da Cvita ispuni sve svoje obveze, a ona je sve zadaće u redovnoj školi, kao i u glazbenoj, gdje uči svirati klavir, položila unaprijed.

‘Stvarno mi je sve bilo zabavno, jedino mi je možda bilo malo teško kada smo snimali noću, jer sam bila pospana. No sada više shvaćam zašto mama dolazi kući sa snimanja umorna. Naime, uvijek sam se čudila kako može biti umorna od glume jer sam mislila kako gluma nije nešto teško’, sa smijehom je novinarki Nikolini Petan kazala ova odlična učenica 5. razreda Osnovne škole Matka Laginje.

O filmu: 

Anka je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište. Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte.

Komentari