Gradonačelnik Milan Bandić predstavio projekt kućnog kompostiranja otpada

Tiskovna konferencija održana je na području Gradskog vrta Savica

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 12. travnja u Gradskom vrtu Savica zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavio je projekt kućnog kompostiranja otpada.

Mirka Jozić, gradonačelnik Milan Bandić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović

Bandić je istaknuo kako je grad Zagreb odlučio pokrenuti ovaj projekt radi uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti i smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima, a sve s ciljem stvaranja boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg života.

Projektu se pridružila i glumica Nada Rocco

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, a odnosi se na proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom. Na taj način količina otpada koja završava na odlagalištu može se smanjiti za čak 30 posto, a zauzvrat besplatno dobiti kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i gradonačelnik Milan Bandić demonstiraju kompostiranje

Gradonačelnik se također priključio prigodnoj demonstraciji kompostiranja i uputio je poziv svim zainteresiranima da se priključe inicijativi. Projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Oni će na kućnu adresu dobiti prijavnicu putem koje se mogu prijaviti, a potom će im se, ukoliko izraze interes, bez troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje. Ovo je tek prvi korak na putu prema čišćoj i zdravijoj budućnosti i odgovornijem gospodarenju otpadom na području Grada Zagreba.

Komentari