Novih 5 dana Sarajeva u Zagrebu

U Galeriji Velvet sinoć je svečano otvoreno još jedno izdanje JA BiH festivala. Pod simboličnim nazivom 5 dana Sarajeva u Zagrebu, na atraktivnim zagrebačkim lokacijama održavat će se predstave, premijere i projekcije filmova, izložbe, promocije knjiga, koncerti i gastro druženja

Festival je započeo sinoć Urbanim piknikom pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, koje su uz gastro delicije Bosne i Hercegovine vodile razgovor o kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva. Prvu večer obilježio je koncert renomiranih glazbenika sopranistice iz Tuzle Vedrane Šimić i pijanista Darijana Ivezića iz Zagreba, plesna točka balerine Nadže Pušilo iz Udruženja umjetnika Bell Arte Sarajevo i gastro show Gabriele Ključe i Igora Gudana.

Gabriela Ključe sa suprugom Rankom i kćerkicom Maurom
Gabriela Ključe sa suprugom Rankom i kćerkicom Maurom

Drugi dan festivala obilježit će predstavljanje Sarajevo Film Academy film factory izborom studentskih filmova uz najavu suradnje sa Zagreb Film Festivalom. Cilj je poduprijeti razvoj novih umjetničkih talenata u suradnji s afirmiranim profesionalcima i zajedničko istraživanje novih mogućnosti za društveno relevantnu modernu kinematografiju koji će se održati u Muzeju Suvremene Umjetnosti ‘Kino Metropolis’ s početkom u 19.00 sati. Druga večer festivala završit će književnom večeri i promocijom knjige Borisa Lalića uz moderatoricu Milanu Vlaović (Pivana, Ilica 222) i kabareom ‘Zabranjene priče –Crvenkapica’ Magacina Kabare Sarajevo.

imgp5469

Treći dan festivala rezerviran je za filmsku i glazbenu noć. Tako će se u Kinu Tuškanac prikazati dokumentarni filmovi ‘Opsada’ Remy Qourdan, Patrick Chavuler i ‘U potrazi za snom’ Mladen Mitrović, dok će svi zaljubljenici dobrog funky zvuka u Pivani od 22 sati uživati u ovoj divljoj i šarmantnoj glazbi.

imgp5425

Četvrti dan festivala obilježit će filmska radionica kreativnosti i mašte malog Magacina kabare koja će se održati u Kući Udruga Spajalica (Medulićeva 34/2), a koju će voditi poznata bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović i redatelj Emir Kapetanović. Uz ovu dječju radionicu održat će se i promocija slikovnice za djecu ‘Bajka o mjesecu’ i razni filmovi. Isti dan u Galeriji Kranjčar bit će izložba u sklopu ciklusa Mentalni sklop / Bojan i Dalida Hadžihalilović / Enjoy Sara-Jevo, DESIGN TRIO, Razglednice iz Sarajeva 1993. Izložbu otvara Feđa Vukić. Večer producentske kuće Spiritus movens na kojoj će se moći pogledati projekcija filma ‘Belladonna’, Dubravka Turić, kratki igrani film 17′ i premijera prije redovne distribucije ‘Naša svakodnevna priča’ Ines Tanović, igrani film, 89′. Zadnja večer festivala obilježit će filmovi Skrivena premijera SFF 2016, dokumentarni film i ‘Smrt u Sarajevu’, Danis Tanović.

Komentari