Posjetite izložbu ‘Svijet zvukova’

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu svečano je otvorena izložba Svijet zvukova koja podsjeća na najveću humanitarnu akciju u povijesti Hrvatske – Dajmo da čuju

Uz obilježavanje 15 godina od pokretanja akcije, Tiflološki muzej podsjeća i na 20 godina od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj, te 20 godina od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom.

Svijet zvukova_5

Na otvorenju su bili brojni sudionici akcije ‘Dajmo da čuju’ koji su se rado prisjetili entuzijazma koji je pratio pokretanje akcije i veliko finale u prosincu 2001. godine.

U akciji je prije 15 godina prikupljeno više od 17 milijuna kuna što je bio iznos dovoljan da se omoguće redovite operacije ugradnje umjetne pužnice odraslima i djeci i kojima je na taj način omogućen ulazak u svijet zvukova. Među uzvanicima je bila i 17-godišnja Anamarija Hribar po kojoj je nazvana prvotna akcija Anamarija u svijetu zvukova i koja je bila prvo dijete kojemu je iz prenamijenjenih sredstava Ministarstva branitelja ugrađena umjetna pužnica. Anamarija je danas srednjoškolka koja se uspješno bavi stolnim tenisom i koja će uskoro predstavljati Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu za gluhe osobe.

Svijet zvukova_2

‘Tiflološki muzej je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire jer se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osobama oštećenog vida, a svoju djelatnost širi i na ukupnu problematiku socijalno isključenih ili osjetljivih skupina društva. Izložba ‘Svijet zvukova’ će podsjetiti ne samo na akciju koja je prije 15 godina mobilizirala cijelu Hrvatsku, već i na sve što je na tom području postignuto do tada. Posjetitelji izložbe će moći doznati više o sluhu i važnosti ranog otkrivanja oštećenja, a očekuju ih i brojne zanimljivosti vezane uz sluh poput računalne 3D igre kojoj je cilj odrediti zvuk u prostoru, zatim tu je i mogućnost da posjetitelj sam ispita svoj sluh i upoznat će slušne iluzije’, izjavila je autorica izložbe, muzejska pedagoginja i savjetnica Tiflološkog muzeja, mr. sc. Željka Sušić.

Svijet zvukova_6

Generalni pokrovitelj izložbe je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti čiji je predsjednik, akademik Zvonko Kusić pozdravnim govorom otvorio izložbu.

Izložba Svijet zvukova će za posjetitelje biti otvorena od 6. srpnja do kraja kolovoza.

Komentari