Poznati slavili petu obljetnicu Zaklade onkologija

Povodom uspješnog petogodišnjeg djelovanja Zaklada onkologija, sinoć je u zagrebačkom hotelu Sheraton održano događanje pod nazivom 'Od zaklade Onkologija do Hrvatskog virtualnog instituta za rak', a taj su događaj podržala i brojna poznata imena

U sklopu manifestacije bila je predstavljena i izložba izabranih umjetničkih radova slikarice Mire Gyory te prezentacija dosadašnjeg rada Zaklade onkologija i Hrvatskog virtualnog instituta za rak uz prigodni promotivno dokumentarni film. Manifestaciju je vodio Tarik Filipović, dok su za glazbeni program bile zadužene Vanda Winter i Renata Sabljak uz klavirsku pratnju Josipa Cvitanovića.

Rad zaklade došli su podržati brojni liječnici, predstavnici korporacija te sportaši i glumci.

Uzvanicima se obratio prof. dr. sc. Mirko Šamija, doajen hrvatske onkologije i osnivač Zaklade onkologija. Upravo u želji da se postigne što bolja suradnja sa bolesnicima, njihovim obiteljima i udrugama, Zaklada onkologija je pokrenula brojne aktivnosti. Pokazalo se da je vrlo važno da bolesnici aktivno sudjeluju u svom liječenju te da se sustavnim provođenjem edukacije liječnika i medicinskih sestara, bolesnika, njihovih obitelji i udruga može smanjiti stopa smrtnosti od raka u Hrvatskoj.

Zloćudni tumori jedan su od najvećih javno-zdravstvenih problema u svijetu. Stope pojavnosti i smrtnosti od raka pokazuju kontinuirani porast, kako u svijetu i u Europi, tako nažalost i u Hrvatskoj. U svijetu je 2012. godine od raka oboljelo 14,1 milijun ljudi, a 2030. godine očekuje se brojka od čak 21,7 milijuna novooboljelih. U Europi je iste godine oboljelo 3,7 milijuna ljudi dok se 2030. predviđa 4,1 milijun. U Hrvatskoj je 2012. godine bilo 20 664 oboljelih, a 2030. godine očekuje se brojka od 25 989. U svijetu je 2012. godine od raka umrlo 8,2 milijuna ljudi, a 2030. se očekuje 13 milijuna umrlih dok za iste godine brojke u Europi iznose čak 1,9 milijuna. Prevalencija, odnosno broj živih onkoloških bolesnika u svijetu je 32,6 milijuna, u Europi 8,8 milijuna, a u Hrvatskoj 61 969.

Ovo su pokazatelji koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, a posebice ne one koji se bave onkologijom. A imajući u vidu činjenicu da i do 70% bolesnika namjerno ne uzima terapiju prema uputama, iz razloga poput internetskih informacija, lošeg stanja, sumnje u liječnika, straha od igle ili pak nenamjernih motiva razlog je zašto Zaklada onkologija svakodnevno radi na edukaciji pacijenata, ali i kvalitetnim radionicama te savjetovalištima želi razbiti predrasude i omogućiti im kvalitetnije i bolje liječenje.

Foto: Press

Komentari