Za ugrožene riblje vrste treba se boriti!

Zaustavimo prekomjerno izlovljavanje riba

Zamislite život na našoj planeti bez jedne jedine ribe u moru… Zvuči li vam ovo kao scenarij za znanstveno-fantastični film, prevarili ste se. Prema prognozama upravo bi ovakva sudbina mogla zadesiti Zemlju već 2048., nastavimo li s prekomjernim izlovljavanjem i našim potrošačkim navikama. Kao upozorenje na ovaj veliki problem WWF Adria je u okviru projekta #FishForwardEU u zagrebačkom Art parku okupila poznate street art umjetnike koji su svojim ‘ribljim’ grafitima oduševili posjetitelje.

art-park-24

‘Cilj akcije je senzibilizirati javnost i upozoriti je na činjenicu da je iznimno važno voditi računa o tome kakvu ribu kupujemo. Ljudi nisu svjesni da je more prazno, a kada kupuju ribu ponašaju se kao da kupuju cipele. Međutim, upravo to ima utjecaj ne samo na prirodu i more, već i na ljude iz zemalja u razvoju. Oni zaista ovise o tome kupujemo li mi neodraslu ili održivu ribu’, istaknula je Martina Šubašić, voditeljica komunikacija WWF Adria.

art-park-12

Za ugrožene riblje vrste u Art Parku borili su se Lav od Trnja, Hana Tintor, Modul osam, Yuri Lagano, Dominik Vuković i Boris Bare. Bez razmišljanja odazvali su se pozivu u želji da pridonesu očuvanju ribljih vrsta u morima svijeta. A jedan od umjetnika koji je osobno povezan s ovim problemom je Modul osam, s više od 25 godina ‘staža’ u street artu. I sam ribič, ribe hvata tehnikom ‘uhvati i pusti’ pa je i njegova slika s mamcem u obliku plastične ribice posvećena upravo takvom načinu ribolova i zaštiti prirode. Boris Bare, inicijator ideje o Art parku i njegov koordinator, crtao je pandu te poručio: ‘Ako mi umjetnici na neki način možemo doprinijeti spasu određenih vrsta kroz ono što radimo, trebamo se odazvati ovakvim akcijama. Mislim da je to lijepa gesta. Poruka koju želimo prenijeti najbolje se može vidjeti kroz naše radove. To je naš način izražavanja i svatko tko stane ispred naše slike odmah će znati što smo njome htjeli reći’.

art-park-21

Među umjetnicima bila je i jedna žena, mlada dizajnerica i ilustratorica Hana, koja je prepoznala ovu akciju kao važno upozorenje, a to je pokazala slikom na kojoj su ruke zaronjene u more prepuno riba koje nestaju.

U Art Park stigao je i Domagoj Jakopović Ribafish, popularni gastro bloger. ‘Kako mene od malih nogu zovu Riba osjetio sam se prozvan i pozvan, a kako obožavam ovaj parkić i okus domaće ribe, rekoh ovo je divna stvar. Samo čuvajte ribu, čuvajte ovaj planet i budite dobre volje. Volite ribe, volite svijet’.

Komentari