Zrinka Cvitešić i Niko Kranjčar – izlazak na izložbu

Otvorena je izložba Nan Hoover – Sandro Đukić, 9. iz ciklusa Mentalni sklop koju su predstavili kustos Mladen Lučić s autorom Sandrom Đukićem. Otvorenje u Galeriji Kranjčar nisu propustili nogometaš Niko Kranjčar i glumica Zrinka Cvitešić

Izložba Nan Hoover i Sandra Đukića refleksija je i segment dijaloga koji traje veći dio Sandrova života. Njegov početak zbio se na dizeldorfskoj akademiji, nastavio prijateljstvom, te traje do danas, Sandrovim posvećenim arhiviranjem djela svoje mentorice.

Sandrova montaža izloženih djela niz je asocijacija vezanih za ontološku temu – poziciju materijalnog, smrtnog bića i njegovu transcendentalnu mogućnost. Sandro stvara dualistički kontrapunkt, narativ koji otpočinje u dvorani nizozemskih majstora Kunsthistorisches Museum-a. Kontemplativni performans King’s gambit, koji u dvorani nizozemskih majstora izvodi sa Slavenom Toljem, referira se na poziciju habsburških imperatora i zrcali stanje skeptičnog individualca u merkantilističkom svijetu. S nekoliko fotografija dvorane, Sandro sažima ljudske ambicije i pad –izgon iz Raja, ljubavnike u krčmi i kadavere lovačkog pljena, lihvare i nadzornu kameru.

Pored zamišljenog martira, Massysovog Jeremije, instalira pomrčinu (optičku varku ostvarenu karakterističnim kutem snimanja) – uvod u dijalog s Nan Hoover, koja je, slijedeći stare majstore, slikala svjetlom. Eksperimentirajući s izvorima svjetlosti, Hooverova je video radovima, preformansima i fotografijama dematerijalizirala karnalni svijet i otjelovila duh koji mimo njega i u njemu prebiva. Njezin eterični rukopis i Sandrov racio susreću se trajno u zajedničkim temama – konstukcijama i dekonstrukcijama perceptivnih iluzija, pozicijom čovjeka u prostoru i njegovog neizbježnog nestajanja.

Sandro je u izložbu uvrstio posvetu Nan-snimku performansa Still Movement, izvedenog u kontekstu izložbe Standard Pacific Time. Koncentriranim slow motion kretanjem, Sandro usporava prolaznost.

Otvorenju su nazočili: glumice Zrinka Cvitešić i Sanja Vejnović, dizajneri Ivan Midžić, Mario Miše, Neven Mihić i Tomislav Bahorić, balerina Edina Pličanić, kipar Kristijan Kožul, voditeljica Daniela Trbović, nogometaš Niko Kranjčar i mnogi drugi.

Izložba ostaje otvorenom do 11. srpnja. Ulaz je slobodan.

Komentari