Poznata lica šalju apel za zaustavljanje izlovljavanja

Nakon katastrofalnih prognoza o nestanku riba iz mora, WWF je pokrenulo Fish Forward projekt, koji su podržala mnoga poznata lica

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova? Zašto je uopće važno kupovati takvu ribu? Odgovore na ova pitanja, neobične recepte i još mnogo više zanimljivosti možete pronaći u novom WWF-ovom vodiču za proizvode iz ribarstva ‘Priče iza vašeg tanjura’.

Ribe u morima ima sve manje te ako ne prestanemo s pretjeranim izlovljavanjem do 2048. bi mogle u potpunosti nestati. Kako se to ne bi dogodilo svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u 11 zemalja EU pokrenula je projekt Fish Forward nastojeći podići svijest o održivom ribarstvu. A kako podržati kupovinu ribe koja dolazi iz održivih izvora od danas baš svi mogu saznati zahvaljujući novom vodiču. Njegovu online verziju pronađite na www.kojuribukupiti.org.

WWF-ov vodič ponudit će vam korisne savjete, činjenice i anegdote, uz ukusne recepte poznatih kuhara koji će vas nadahnuti da unesete malo raznolikosti u svoju potrošnju. Pangasisus iz Vijetnama, cipal na francuski način, srdele umotane u listove vinove loze, bakalar, orada, šarun…, neke su od riba koje ćete naći među receptima.
Ovaj vodič tek je početak. WWF Adria trenutno radi na pokretanju procesa certificiranja raznih ribarstava diljem Mediterana i na Jadranu kako bismo u ponudi imali ribu iz održivih izvora i pravilnom kupnjom učinili mali, ali važan korak za njihov spas.

I mnoga poznata lica podržavaju ovaj projekt. 

‘Velika sam ljubiteljica morske hrane i mora koje me opušta, veseli i oduševljava. Smatram da bi se trebalo razumno postupati sa svime onim što nam more nudi i nastojati to očuvati te natjerati ljude da razmisle o svemu što nam priroda daje i zbog čega moramo prema njoj biti dobri’, rekla je televizijska i radijska voditeljica Barbara Kolar.

barbara-kolar-2

Pjevač Luka Nižetić kaže da je prestrašno što bismo za samo 32 godine mogli ostati bez jedne jedine ribe u moru. ‘I kao nekom tko dolazi s mora i kao gurmanu i kao ljubitelju prirode to mi je nezamislivo. Moramo paziti kakvu ribu kupujemo da ne bismo platili previsoku cijenu… Samo je ljubav mukte!’, kazao je.

luka-nizetic-2

Glumca Dušana Bućana osobno iskustvo vezuje uz tematiku akcije o zaštiti riba. Prije nekoliko godina s prijateljem putopiscem Borisom Delićem bio je na otoku Kodiaku na Aljasci, gdje se družio s ribarima koji plove Beringovim morem i također imaju problema s pretjeranim izlovom ribe i gradnjom naftnih platformi. Uz to apsolutno podržava bilo koju akciju kojoj je cilj upozoriti na neke naše postupke.

dusan-bucan-1

Glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica o ovom velikom problemu zna iz prve ruke jer je njezin otac bio ribar, pa su je, kaže, ribe i hobotnice školovale i othranile. A iznimno joj je važno sve što živi u moru. ‘Iz tatinog iskustva znam da se već dugo ne poštuju kvote niti općenito sve što živi u moru. Ribari tvrde da kroz 20 godina vjerojatno nećemo imati ribe koja slobodno pliva u moru, već će, nažalost, sve biti uzgojeno’.

doris-pincic-2

‘Mislim da je naša građanska dužnost da si pomažemo i da se međusobno educiramo o pitanjima koja su bitna. Borba nije uvijek politička, postoje i druge stvari za koje se vrijedi boriti, primjerice za očuvanje okoliša i prava drugih živih bića kao što su ribe. Mi smo maritimna zemlja i kvaliteta ribe trebala bi nam biti na prvom mjestu, a briga o morima počinje od brige za njegove stanovnike. Stoga obratimo pozornost na ribice’, rekla je glazbenica Mirela Priselac Remi.

Ambasadorica WWF-a i stand up komičarka Martina Orsag podržava sve ovakve projekte te priznaje da voli jesti ribu i svima poručuje da jedu raznovrsnu ribu, da budu malo uzbudljiviji u svom odabiru ribica, ako pecaju da male bace natrag i da čitaju deklaracije. ‘Ako pazimo što jedemo i ribice će paziti da ih još dugo imamo za jesti’, kaže Marina.

marina-orsag-3

S njom se slaže i televizijska voditeljica Edita Misirić Vrkljan. Ističe da je najvažnije educirati ljude o problemu i pokazati im kako da dođu do informacija, te dodaje kako inače jako voli ribu i mediternaski tip prehrane, a sve što je saznala u ovoj akciji od sada će primjenjivati pri kupnji ribe.

edita-misiric-1

Srećom, prelov se može zaustaviti, ali potreban je trud svakog od nas. Stoga već danas obratite pažnju na riblje proizvode koje kupujete, pazite da ribe dolaze iz održivog uzgoja i unesite malo raznolikosti na svoj tanjur birajući one vrste koje inače ne jedete.

 

Komentari