Koje rublje koje ne trpi omekrivač?

Upotrebljavati omekšivač za rublje ili ne, više je od pitanja ukusa, a to koji miris volite u drugom je planu

Danas teško da možemo zamisliti pranje rublja, ručno ili u perilici a da ne dodamo omekšivač. Navikli smo se na mekoću koju rublje tretirano njime ima, kao i opojni miris koji osjetimo kada koristimo čiste komade odjeće, posteljine… I doista nam se teško odreći tog čarobnog sredstva, u slučjevima kada je riječ o odjeći za bebe ili kada imamo neku alergiju ili kožno oboljenje. Tada se naime ne preporuča koristiti omekšivač, jer još više može nadražiti kožu, a za bebe mlađe od godine dana ovo sredstvo ima previše štetnih kemikalija. Upravo ovaj posljednji razlog mnogima je argument da posve odustanu od omekšivača. Na vama je da odlučite kako ćete njegovati svoje rublje, no prije toga informirajte se o manama i prednostima. Vjerujemo da će vam tako biti lakše stvoriti stav.

PREDNOSTI

Omekšivač nam se služi samo da bi rublje lijepo mirisalo. Prije svega, njegova glavna uloga je da izglađuje vlakna pa je odjeća manje zgužvana, a usto je i mekša. Već prilikom pranja dolazi do manje trenja pa tkanina ostaje duže lijepa i lakše se pegla. Također, kada koristite omekšivač, rublje se brže suši. Osim toga, s odjeće se lakše odlijepe grudaste nakupine niti, nastale na njoj nošenjem kao i vlasi s kose.

MANE

Ako ga obilato (čitaj previše) stavljate u perilicu tijekom pranja, roba tretirana omekšivačem, bit će ‘masna’ i imat ćete osjećaj kao da nije dovoljno isprana. Prilikom brisanja ruku i lica, moći će upiti manje vlage. Problematično je upotrebljavanje omekšivača na odjeći od mikrovlakana, funkcionalne odjeće (za bavljenje sportom) ili one punjene perjem. Naime, omekšivač zalijepi membranu vlakana odnosno pera.

Komentari