10 razloga zašto konzumirati klice

Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti. Njihov nevjerojatan nutritivni sastav čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže savršenom zdravlju stoga ne čudi da postoji najmanje 10 razloga zašto konzumirati klice

Određene vrste klica imaju određena ljekovita svojstva. Alfalfa klice preporučuju se djeci i odraslima. Sprječavaju nastanak osteoporoze, karcinoma i srčanih bolesti. Klice mung dala (mungo graha) čiste organizam od toksina i jačaju funkciju jetre. Klice badema povećavaju vitalnost organizma i vrlo su ukusne. Klice brokule su prave mineralno-vitaminske bombe. Sprječavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma. Klice graška pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, dok klice leće jačaju srce i imunološki sustav. Klice pšenice potiču rad metabolizma i uklanjaju stres. Mogu ih jesti i djeca. Klice kvinoje, zobi i raži jačaju otpornost organizma, dok klice rotkvice imaju protuupalno djelovanje. Klice slanutka jačaju rad gušterače, želuca i srca.

Klice se mogu jesti same (kao na salatu), a koriste se i u mnogim receptima. Dodati ih možete u salate, juhe i jela od povrća. A kupiti ih možete na webu Tvornice zdrave hrane!

klice

Jelima ih dodajte na kraju, jer termička obrada uništava njihova nutritivna svojstva.

Koja su to nutritivna svojstva i prednosti konzumiranja klica najbolje znaju stručnjaci koji tvrde da postoji najmanje 10 razloga zašto treba konzumirati klice.

 

1. 100 puta više enzima nalazi se u klicama nego u sirovom voću i povrću. Enzimi su posebne vrste proteina koji djeluju kao katalizatori na funkcionalnost vašeg tijela. Izvlačenje više vitamina, minerala, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina iz hrane koju konzumirate osigurava vašem tijelu više esencijalnih prehrambenih dogradnih skupina za učinkovitije funkcioniranje svakog procesa.

2. Tijekom procesa klijanja povećava se osnovni sadržaj masnih kiselina. Kod većine od nas nedostaje ovih esencijalnih masnoća koje razgrađuju mast, jer one nisu uobičajene u našoj prehrani. Konzumacija klica je odličan način za dobitak važnih hranjivih tvari.

3. Kvaliteta proteina u grahu, orasima, sjemenkama ili žitaricama je poboljšana kada su oni proklijali. Proteini se mijenjaju tijekom procesa namakanja i proklijavanja, poboljšava se njegova prehrambena vrijednost.

4. Značajno se povećava sadržaj vlakana kod graha, oraha, sjemenki, ili žitarica. Vlakna su najvažnija za mršavljenje. Tako klice odnosno njihova vlakna za sebe vežu masti i toksine u našem tijelu pomažući tako pri njihovom izbacivanju iz tijela te osiguravaju brzu razgradnju svih masnoća koje naše tijelo apsorbira, izbacujući ih iz tijela prije nego se resorbiraju kroz crijevne opne (koje su glavno mjesto za apsorpciju nutrijenata u krvi).

5. Sadržaj vitamina se drastično povećava. To se posebno odnosi na vitamine A, B-kompleks, C i E. Sadržaj vitamina kod nekih sjemenki, žitarica, graha ili oraha, povećava se i do 20 puta u odnosu na izvornu vrijednost, i to samo kroz nekoliko dana klijanja.
Istraživanja pokazuju da tijekom procesa klijanja kod indijskog zelenog graha (ili zeleni grah, kako često nazivan) dolazi do povećanja vitamina B1 do 285%, vitamina B2 i do 515%, i nijacina do 256%.

6. Tijekom klijanja, kod sjemenki, žitarica, oraha ili graha, minerali se vežu za bjelančevine, čineći ih tako više upotrebljivima u tijelu. To vrijedi za alkalne minerale poput kalcija, magnezija i drugih koji pomažu uravnotežiti naš tijelesni sastav pospješujući mršavljenje i poboljšavajući zdravlje.

7. Klice su alkalizacija vašem tijelu. Mnoge bolesti, uključujući i rak, povezani su s viškom kiselosti u tijelu.

8. Klice su temelj hrane uzgojene na lokalnoj razini. Kada ih sami uzgajate, pomažete okolišu, te se osiguravate od neželjenih pesticida, prehrambenih aditiva i drugih štetnih kemikalija koje pospješuju masnoću koja sprečava svaki vaš pokušaj mršavljenja.

9. Energija sadržana u sjemenkama, žitaricama, orasima ili mahunarkama buja i raste kroz namakanje i klijanje.

10. Ono što je nekima možda i najbitnije jest da su klice usitinu jeftine.

Komentari