Indijska konoplja – opasna droga ili spas teško bolesnima

Je li ova biljka doista spasonosno rješenje za oboljele od multiple skleroze, malignih bolesti i AIDS-a te za osobe koje trpe bolove i mučninu?

Za neke je indijska konoplja opasna droga, koja i dalje treba biti zabranjena, a za druge dragocjeno sredstvo za liječenje koje bi moglo pomoći brojnim teško oboljelim osobama. Žustre prepirke vezane uz legalnu upotrebu indijske konoplje u medicini vode se već godinama. Upotreba kanabisa u medicinske
svrhe odobrena je u 12 zemalja Europske unije, među kojima nije Hrvatska, gdje su za legalizaciju
indijske konoplje potrebne zakonske izmjene. U Ministarstvu zdravlja te su izmjene najavili za jesen, i to s argumentima da bi se korištenje ljekovitih biljnih pripravaka na bazi indijske konoplje trebalo omogućiti pacijentima kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Izmjene zakonske regulative vezano
uz korištenje indijske konoplje je za ovu godinu najavila i, primjerice, Njemačka.

U toj se zemlji već duže vrijeme lome koplja oko ove teme, pri čemu je vlada donedavno stajala na strani protivnika legalizacije. Početkom ove godine je, međutim, došlo do iznenađujućeg prevrata, zahvaljujući kojem će liječnici u Njemačkoj od početka 2016. godine teško bolesnim pacijentima moći legalno prepisivati kanabis kao lijek. To, međutim, ne znači opću legalizaciju ove droge, čije će posjedovanje i dalje biti kažnjivo. Dopuštanjem upotrebe indijske konoplje u medicinske svrhe riješio
bi se i problem s ilegalnim tržištem, jer mnogi pacijenti, kad više ne znaju što učiniti, a u javnosti
stalno slušaju o tome kako je nekome drugome pomogla, kupuju pripravke na bazi ove biljke (proizvedene u kućnoj radinosti) po iznimno visokim cijenama te se istovremeno izlažu opasnosti da završe na sudu.
Pritom je najčešće riječ o oboljelima od multiple skleroze, koji pate od teških spastičkih paraliza i grčeva. Indijska konoplja ublažava bolove, a ujedno može ponovno poboljšati sposobnost kretanja oboljelih osoba.

Glavne djelatne tvari

Indijska konoplja, pokazala su dosadašnja iskustva, ne pomaže samo kod multiple skleroze nego i kod brojnih drugih zdravstvenih problema. Glavne djelatne tvari THC i CBD mogu potaknuti apetit, djelovati protiv mučnine, ublažiti bolove, riješiti problem grčeva i poboljšati raspoloženje. Indijska konoplja je na temelju tih svojstava učinkovito sredstvo ponajprije za oboljele od malignih bolesti i AIDS-a, koje muče snažni bolovi, kao i jake mučnine i povraćanje.

Kanabis pomaže i kod ostalih bolesti kaošto su Alzheimerova bolest, astma, poremećaj hiperaktivnosti
ili epilepsija. Indijska konoplja je dorasla i rješavanju glaukoma i to tako što snižava očni tlak, koji postupno uništava vidni živac.

Za prvu fazu uporabe indijske konoplje u zdravstvene svrhe u Hrvatskoj predviđena je uporaba magistralnih i galenskih pripravaka, u kapsulama i za inhalaciju, s točno propisanim udjelom aktivne tvari kanabisa, koji bi se izrađivali za određenog bolesnika prema recepturi stručne osobe. U Njemačkoj je, primjerice, dosad bilo dopušteno korištenje isključivo oralnog spreja koji se koristio u okviru liječenja multiple skleroze. Brojnim pacijentima bi, naime, bilo draže pušenje sušenih cvjetova kanabisa, budući da pušenje podnose bolje od čiste, koncentrirane tvari THC sadržane u lijekovima.
Važno je naglasiti da kanabis nije čudotvorno sredstvo bez ikakvih popratnih djelovanja. Stručnjaci
za ovisnosti upozoravaju da ova droga stvara psihičku ovisnost, a u najgorem slučaju može dovesti
i do pojave psihoze ili depresije.

Komentari