Kako nam tijelo vraća za svaku izgubljenu minutu sna?

Osam sati sna dnevno, formula za ljepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se točnijom sa svakim novim znanstvenim istraživanjem

San za koji nemate vremena tijekom radnog tjedna ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko god pokušavali. Gubite li noću samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo tjedan dana vaša vaga može pokazivati veći broj kilograma, a vi povećati rizik da obolite od dijabetesa tipa 2. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici Medicinskog sveučilišta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentirano na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Diegu.

U okviru istraživanja, znanstvenici i liječnici su na 522 osobe kojima tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili njihove dnevnike spavanja, visinu, težinu i opseg struka te bilježili vezu između spavanja i drugih parametara. Studija je otkrila da je kod osoba koji nisu imali kvalitetan san rizik od pretilosti se povećao za 17%. Ujedno, rizik za inzulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39%. Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna svake noći tijekom tjedan dana, da tijelo počne reagirati i to negativno.

Tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna

Prof. Shahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje istaknuo je da je ova studija promijenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov utjecaj na cijeli organizam.

“Već samo 30 minuta izgubljenog sna svake noći, u kratkom periodu, može značajno utjecati na pretilost i inzulinsku rezistenciju u organizmu. Moderno društvo trpi od manjka sna, no tek smo u posljednjem desetljeću otkrili njegove stvarne metaboličke posljedice”, istaknuo je američkim medijima prof. Taheri.

Otkriće njegovog tima sugerira medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i liječenja različitih metaboličkih poremećaja moraju uzeti u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju. Jer, tijelo pamti svaku izgubljenu minutu sna.

Osam sati sna dnevno, formula za ljepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se točnijom sa svakim novim znanstvenim istraživanjem. Upravo minimalno 6-8 osam sati odmora mozak treba baš svake noći, kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitetu kognitivnih funkcija na najvišoj razini. Ujedno, to je vrijeme u kojem će se cijeli organizam obnoviti i tako zaštititi od visokog tlaka, pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

Tekst: Alternativa za vas
Foto: Profimedia

Komentari